Primarul din Miercurea Ciuc cere corectarea limitărior bugetare privind plafonul de salarii

raduly_robert1.jpgPrimarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, a cerut miercuri corectarea limitărilor bugetare privind plafonul de salarii, de care s-a declarat extrem de nemulţumit, şi a tras un semnal de alarmă că există riscul ca o parte dintre angajaţii instituţiilor subordonare să nu aibă asigurat salariul pe ultimele patru luni ale anului.

Raduly Robert a declarat, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o ‘limitare absolut cinică, care vine din partea Ministerului de Finanţe’, care a stabilit plafonul de salarizare fără să ţină cont de creşterea salariului minim pe economie, de faptul că unii angajaţi au trecut la o treaptă de salarizare superioară şi ar trebui să primească mai mulţi bani sau că angajaţii din învăţământ au câştigat în instanţă dreptul de a primi retroactiv anumite drepturi salariale.

“Practic, suntem în situaţia în care, de la teatru începând până la cantina de ajutor social, de la medicii şi asistenţii care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ până la personalul primăriei, salariul poate fi asigurat, pe baza acestei limite, în pofida faptului că ar fi resurse bugetare şi mai departe din resursele proprii ale bugetului local, doar până în septembrie 2013”, a declarat Raduly Robert.
Primarul a spus că o asemenea situaţie nu poate fi acceptată, motiv pentru care s-a adresat Instituţiei Prefectului, conducerii Direcţiei de Finanţe Publice Harghita, pentru a face demersuri, “alături de deputaţii şi senatorii noştri”, la Ministerul de Finanţe, astfel încât limitele de salarizare să fie corectate în cel mai scurt timp, pentru a fi acoperite salariile tuturor angajaţilor din sfera publică.

Raduly Robert a explicat că situaţia este ‘ingrată şi foarte neplăcută’ şi a subliniat că dacă se adoptă un buget real, acesta va fi respins de Direcţia Finanţelor, iar dacă se va aprobă bugetul în funcţie de limitările impuse, ar însemna că aleşii din Miercurea Ciuc îşi asumă “cârdăşenia cu cei din administraţia central”, în a nu avea acoperite cheltuielile cu salariile în trimestrul 4, la o parte din instituţii.

“Avem două soluţii, una să spunem puerilă, în care să adoptăm un buget pe placul ministerului şi să lăsăm descoperiţi colegii noştri pe 4 luni, iar alta matură, în care să adoptăm un buget aşa cum este necesar şi să intrăm în război cu Ministerul de Finanţe. Acestea sunt variantele, Consiliul Local va decide pe care cale se va merge”, a spus Raduly

Acesta a mai precizat că, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, deficitul bugetului de stat consolidat nu este generat de administraţiile locale ci de administraţia centrală şi a opinat că “Guvernul ar fi trebuit să facă ordine, curăţenie şi disciplină şi o reaşezare a cheltuielilor publice în propria ogradă, nu în ograda altora”. AGERPRES