Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat câştigătorii concursului de idei lansat în luna mai, ce vizează, în final, realizarea unor elemente construite ce vor fi amplasate la intrările în oraş.

Korodi Attila a declarat că momentul este unul important, întrucât vine după o perioadă de jumătate de an în care au avut loc dezbateri publice şi un proces de selecţie a proiectelor depuse, pentru „a găsi acele elemente de identitate vizuală care pot să fie utilizate în arhitectura vizuală, la intrarea în şapte locaţii, din şapte direcţii, în oraşul Miercurea Ciuc”.

Primarul a precizat că au fost depuse 11 proiecte „interesante”, de către birouri de arhitectură, arhitecţi sau designeri, dar a punctat că scopul concursului nu a fost acela ca proiectul câştigător să fie şi implementat, ci să se găsească elemente „agreate, utile, interesante”, care să fie utilizate pentru structurile construite, care vor da „o primă impresie despre esenţa oraşului”.

Primarul a mai arătat că din lucrările câştigătoare vor fi alese elementele care se vor regăsi într-un proiect final, dezvoltat de către echipa arhitectului şef al municipalităţii, existând dorinţa ca proiectarea structurilor ce vor fi amplasate la intrările în oraş să fie finalizată în primăvara anului viitor.

Comisia de jurizare a fost formată din arhitecţi, artişti plastici şi un reprezentant al conducerii municipalităţii.

Arhitectul şef al municipiului, Sandor Albert, care a făcut parte din comisia de selecţie, a precizat că munca juriului a fost una dificilă, dar s-a ajuns la un consens, după câteva ore de deliberări.

Au fost acordate două menţiuni, un premiu trei şi două premii doi, care au fost răsplătite cu sume de bani. Premiul I nu a fost acordat, întrucât s-a considerat că niciuna din lucrări nu a întrunit toate condiţiile solicitate şi nu a fost atât de bună încât să se departajeze clar de celelalte.

Lucrările care au primit menţiune au fost răsplătite cu câte 5.000 de lei, locul trei a fost recompensat cu 7.500 de lei şi realizatorii lucrărilor clasate pe locul doi au primit cu câte 10.000 de lei.

Lansarea în luna mai a concursului de idei de către Primăria Miercurea-Ciuc a fost criticată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş care a susţinut că municipalitatea intenţionează să inscripţioneze şi în alfabetul secuiesc tăbliţele de la intrarea în oraş, în contextul în care o condiţie impusă era ca proiectele depuse de participanţi să includă inscripţionarea numelui oraşului şi în alfabetul secuiesc, pe lângă inscripţiile în română şi maghiară.

Primarul Korodi Attila a precizat, la vremea respectivă, că este vorba de o neînţelegere, inscripţiile în alfabetul secuiesc urmând să apară pe o structură arhitecturală, nu pe tăbliţele de intrare în oraş, în cazul cărora „legea este foarte clară”. AGERPRES