Primarul din Întorsurii Buzăului pune condiţii pentru preluarea spitalului

Conducerea Primăriei Întorsura Buzăului este dispusă să preia spitalul din localitate, însă cu condiţia ca Ministerul Sănătăţii să asigure dotarea necesară pentru funcţionarea acestuia.
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat miercuri că a avut recent o întâlnire cu consilierii locali şi primarii celor patru comune din zonă pentru a decide împreună oportunitatea preluării spitalului şi transformarea lui într-o unitate medicală de interes regional, iar toţi au fost de acord cu această idee, însă doar dacă Ministerul Sănătăţii va aloca fondurile necesare dotării cu mobilier şi aparatură.

“Avem o clădire nouă, în care s-au investit până acum peste 3 milioane de euro, dar care stă nefolosită pentru că nu e terminată. Am mai avea nevoie de minimum 200.000 de euro şi maximum un milion de euro pentru a dota acest spital cu cele necesare ca să devină funcţional. Desigur, avem nevoie de spital în zonă pentru că cele mai apropiate se află la circa 50 de kilometri, la Sfântu Gheorghe sau la Braşov, dar înţelegem să-l preluăm doar dacă vor fi dotate măcar cele trei secţii de bază, respectiv interne, ginecologie şi pediatrie”, a declarat Leca Băncilă.

Noul spital din Întorsura Buzăului, a cărui construcţie a început în anul 1995 şi s-a finalizat în urmă cu aproape un an şi jumătate, nu a funcţionat nici măcar o zi pentru că nu are dotarea necesară, dar şi pentru că este prea mare, iar întreţinerea costisitoare. Primarul Leca Băncilă a declarat că spitalul, care ar urma să deservească aproape 20.000 de persoane din zonă, ar putea să îşi diversifice serviciile inclusiv pe componenta medicină tradiţională chineză, cu atât mai mult cu cât se confruntă cu o criză acută de personal medical.

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a declarat recent că dacă Primăria Întorsura Buzăului va refuza să preia spitalul atunci îl va trece în subordinea sa şi-l va transforma fie în centru pentru copii cu dizabilităţi, fie în cămin de bătrâni. Vicepreşedintele Consiliului, Henning Laszlo, a menţionat că primarii oraşelor Baraolt, Covasna şi Târgu Secuiesc şi-au manifestat disponibilitatea de a prelua spitalele în urma deciziei Ministerului Sănătăţii de a descentraliza unităţile sanitare. AGERPRES