hada_ovidiu1.jpgPrimarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, şi viceprimarul Robert Dan, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru mai multe fapte privind achiziţiile publice, au declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că sunt nevinovaţi şi că ei sunt cei care au sesizat, prima oară, mai multe nereguli ce ar fi avut loc în cadrul Biroului Achiziţii din cadrul Primăriei Hunedoara.

„Aş vrea că cred că în spatele acuzaţiilor ce mi se aduc nu sunt motive politice şi nu stau cei de la guvernare. Doresc să-mi reafirm încrederea reală în justiţia din ţara noastră şi, aşa cum este normal, să mi se dovedească nevinovăţia, prezumţie pe care le-o acord şi celor de la guvernare. (…) Îmi menţin declaraţiile de nevinovăţie, atât a mea, cât şi a tatălui meu (Gligor Hada – n.r.), făcute în faţa procurorului DNA. Sunt convins că adevărul acestor afirmaţii va ieşi la suprafaţă, în instanţă”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada (PNL).

Primarul şi viceprimarul au spus că au încredere în justiţie, menţionând, totodată, că sunt cei care au descoperit faptul că achiziţiile care se făceau în Primăria Hunedoara se derulau prin firme controlate de fostul angajat al Biroului Achiziţii, Ioan Ţiplea, judecat, şi el, în acest dosar. ‘Buna mea credinţă este dovedită de faptul că eu, personal, am fost cel care, după ce a sesizat nereguli în cadrul Biroului de Achiziţii, am demarat procedurile de verificare ale acestui departament, prin Corpul de control al Primarului.

Raportul efectuat la finalul expertizei a confirmat bănuielile mele. În urma acestuia am sesizat Curtea de Conturi, iar apoi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara’, a adăugat primarul municipiului Hunedoara. La rândul său, viceprimarul Robert Dan a arătat că modul de lucru al Biroului de Achiziţii Publice a fost stabilit înainte ca actuala echipă de conducere a Primăriei Hunedoara să fie instalată pe funcţii.


‘Noi am preluat circuitul documentelor de la administraţiile anterioare. Reafirm că sunt nevinovat, aşa cum am mai spus şi în faţa procurorilor DNA. (…) Toate documentele semnate de noi aveau viza de control financiar preventiv’, a precizat viceprimarul Robert Dan. Cei doi au arătat că şi-au dat seama de neregulile de la Biroul Achiziţii după ce au văzut facturi tipărite la imprimantă, dar care aveau menţionate preţurile individuale ale produselor înscrise cu pixul. ‘Am cerut explicaţii, dar Ioan Ţiplea a preferat să demisioneze atunci când cerut Corpului de control al primarului să facă verificări’, a spus primarul.


Primarul şi viceprimarul au mai arătat că din rechizitoriul procurorilor nu ar rezulta că ar fi vinovaţi, fapt ce nu ar fi dovedit nici de înregistrările convorbirilor telefonice făcute de fostul angajat al Biroului Achiziţii. Primarul şi viceprimarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada şi Nicolae Robert Dan, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru mai multe fapte privind încheierea în mod nelegal a unor achiziţii publice, a informat vineri DNA printr-un comunicat.


Potrivit sursei, în sarcina lui Ovidiu Marius Hada s-au reţinut 10 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese, iar în sarcina viceprimarului
de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, şi 41 de infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese. În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei pentru fapte similare Daniela Arieta Căpâlna, şef serviciu buget finanţe-contabilitate în cadrul aceleiaşi primării, Ioan Ţiplea, fost angajat în primărie la Compartimentul Achiziţii Publice, inspector de specialitate, în perioada august 2008 – februarie 2009, şi Gligor Hada, preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achiziţii publice de la firmele controlate de inculpatul Ioan Ţiplea, inspector de specialitate, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele plătite de primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte este Gligor Hada, tatăl primarului. DNA susţine că toate contractele s-au încheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Ovidiu Marius Hada şi Ioan Ţiplea. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia. AGERPRES