Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa (USR), susţine că, „în mod egoist”, proiectul de buget pe 2023 al municipiului Alba Iulia, respins în urma voturilor „împotrivă” ale consilierilor liberali şi social-democraţi, a fost „sabotat politic de către nişte iresponsabili”.

Gabriel Pleşa a scris pe Facebook că „alianţa toxică PNL-PSD blochează proiectele de dezvoltare ale oraşului” şi că „achiziţiile, bursele şcolare, subvenţiile pentru transport, investiţiile pentru mai binele albaiulienilor au fost aruncate în aer, în mod egoist şi iresponsabil, de o mână de consilieri care au uitat interesul cui îl reprezintă în Consiliul Local Alba Iulia”.

Edilul a adăugat că bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023 a picat la vot pentru că nu ar fi fost „pe placul celor care aveau responsabilitatea de a face propuneri pentru a-l îmbunătăţi, de a participa la dezbaterea publică ce l-a avut ca subiect”.

Gabriel Pleşa le-a transmis liberalilor şi social-democraţilor că, încercând să-l saboteze pe el, au sabotat întreaga comunitate, vorbind despre paralizarea activităţii administraţiei locale.

Edilul a amintit că proiectul de buget a fost în consultare publică din 11 ianuarie. „Aveaţi formulele corecte? Ştiaţi cum ar fi fost mai bine de calculat bugetul? Cine v-a oprit să-l perfectaţi? Concluzia este una singură. Nu aţi vrut! (…). Nu aţi venit cu sugestii nici dumneavoastră, domnule Marius Haţegan, în calitate de preşedinte al organizaţiei Alba Iulia, nici consilierii locali PNL, fiindcă, probabil, n-au avut cale liberă de la partid, nici chiar viceprimarul Marius Filimon (PNL – n.r.), care are în subordine, printre altele, şi Direcţia Tehnică, cu Investiţiile”, le-a transmis edilul foştilor săi colegi de la PNL.

Gabriel Pleşa a dat asigurări că proiectul bugetului a fost structurat în urma consultărilor cu şefii de departamente din primărie, „cei mai în măsură să estimeze, realist, nevoile financiare pentru proiectele pe care le derulează” şi, de asemenea, că a ţinut cont de părerile consilierilor locali care au venit cu sugestii concrete.

„Mânaţi de iresponsabilitatea unui aşa-zis lider politic care, fără a vă consulta, a luat cu de la sine putere decizia de a sacrifica dezvoltarea oraşului, cu speranţa de a se erija, mai târziu, în varianta ideală de candidat la funcţia de primar, aţi amanetat viitorul albaiulienilor! (…). Nu puteţi alege să faceţi rău, în mod deliberat, aceloraşi cetăţeni cărora pretindeţi că le reprezentaţi interesele. Politica contrelor paralizează activitatea oricărei comunităţi. Puteţi face opoziţie oricum doriţi, dar nu în ceea ce priveşte bugetul municipiului”, a conchis primarul.

Consilierii liberali şi social-democraţi din Alba Iulia au votat luni împotriva bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023, care a fost astfel respins, lucru ce constituie o premieră pentru administraţia locală. Anterior, preşedinţii organizaţiilor municipale ale PNL şi PSD au transmis că cele două partide nu vor vota bugetul propus.

„PNL Alba Iulia nu poate vota bugetul propus de primarul Gabriel Pleşa. (…) O supraestimare a veniturilor, prin urmare şi a cheltuielilor, fără o acoperire reală şi programată a disponibilului financiar, împreună cu toate întârzierile în implementarea celor mai importante proiecte europene semnate de administraţia Hava, pot împinge spre insolvenţă şi incapacitate financiară atât primăria, dar, mai grav, constructorii care prin contract îşi asumă execuţia acestor proiecte. Ca să nu mai vorbim despre şantiere blocate, un deranj urban fără precedent, compromiterea banilor europeni din actualele linii de finanţare, dar şi din cele viitoare”, a susţinut preşedintele PNL Alba Iulia, Marius Haţegan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba.

La rândul său, liderul interimar al PSD Alba Iulia, senatorul Călin Gheorghe Matieş, a transmis că bugetul propus de primarul Gabriel Pleşa şi actuala conducere a administraţiei locale „nu este unul realist, construit în mod profesionist, cu obiective clare, tangibile, cu surse de finanţare bine evidenţiate şi, poate cel mai important, nu este un buget care să aibă în vedere interesul cetăţeanului şi priorităţile comunităţilor din Alba Iulia”.

Social-democratul a susţinut că „bugetul, buna funcţionare a administraţiei locale şi chiar dezvoltarea şi viitorul oraşului sunt transformate în instrumente prin care cei doi foşti colegi, Gabriel Pleşa (fost membru PNL – n.r.) şi Marius Haţegan, îşi reglează conturi şi meciuri personale”. AGERPRES