Şansele de repornire a Termocentralei Mintia şi de reluare a furnizării căldurii şi apei calde în municipiul Deva sunt aproape nule, în condiţiile în care producătorul de energie nu are cărbune şi nici avizele necesare de mediu, a declarat primarul oraşului, Florin Oancea.

Edilul a precizat că Primăria Deva are achitate toate facturile la zi către termocentrală, în condiţiile în care anul trecut administraţia locală a plătit către Complexul Energetic Hunedoara şi o sumă de 1,2 milioane euro sub forma subvenţiilor la energia termică.

„Am făcut tot ceea ce a fost posibil şi legal. Nu avem niciun leu restanţă faţă de Termocentrala Mintia. Problema este că Termocentrala Mintia nu mai poate funcţiona din lipsă de cărbune. Nu este în subordinea primarului Termocentrala Mintia. Problemele la Complexul Energetic Hunedoara şi la Termocentrala Mintia nu sunt de o lună, ci de ani”, a spus Oancea.

În contextul în care şcolile şi liceele din oraş nu au mai primit căldură, primarul a menţionat că în bugetul pe acest an a fost cuprinsă o sumă de 6 milioane de euro ce va fi folosită pentru instalarea de centrale termice în unităţile de învăţământ, operaţiunea fiind prevăzută să se încheie în luna octombrie.

În ceea ce priveşte populaţia, primarul a recomandat oamenilor să-şi instaleze centrale termice de apartament, pe gaz metan. În cazul familiilor cu venituri mici se vor prevedea în buget sume de bani pentru sprijinirea acestora în achiziţia centralelor termice individuale, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite de consilierii locali.

Edilul local a mai arătat că administraţia locală nu mai are intenţia de a prelua Termocentrala Mintia, menţionând că, în opinia sa, unitatea de producţie nu va mai reporni.

Termocentrala Mintia a fost oprită vineri, 4 martie, pentru a patra oară în ultimele şase luni, după ce stocul de cărbune din depozit s-a epuizat. Circa 22.000 de persoane din Deva au fost afectate de lipsa agentului termic furnizat de termocentrală, iar cursurile elevilor s-au desfăşurat online pentru că în sălile de clasă era frig. AGERPRES