Primarul de Braila este nemultumit ca trebuie sa aloce anual bani pentru Festivalul “Hariclea Darclee”

cibu-constantin.gif

Primarul Brailei, Constantin Cibu, este nemultumit de faptul ca municipalitatea trebuie sa aloce anual bani pentru Festivalul International de Canto “Hariclea Darclee”.
Potrivit lui Constantin Cibu, acest tip de manifestari culturale a fost gandit cu scopul de a aduce bani la comunitatea locala, prin atragerea in Braila a iubitorilor de canto, si nu pentru a cheltui fonduri din bugetul local, care este si asa sarac. “S-a presupus ca municipalitatea o sa sustina financiar evenimentul la inceput, un an – doi, iar apoi el sa fie organizat in asa fel incat sa atraga aici lume buna, care sa inchirieze camere la hoteluri, sa manance in oras, sa cheltuiasca banii aici. Asa se face peste tot. Dar noi platim pentru tot. Nu se poate asa ceva”, a declarat Cibu.

Suma totala aprobata anul acesta capitolului bugetar “Cultura, recreare, religie”, la nivelul municipiului Braila, este de 10.390 mii lei, din care 300 mii lei sunt destinati sustinerii financiare a Concursului “Hariclea Darclee”. Banii vor ajunge la Fundatia “Darclee”, care are obligatia sa raporteze catre autoritatea locala, in termen de 15 zile de la finalizarea concursului, contul de executie si modul de utilizare a sumei alocate.

Anul acesta este programata cea de-a sasea editie a Festivalului International de Canto “Hariclea Darclee”, eveniment care va avea loc in perioada 18-31 iulie. Pana in prezent s-au inscris 85 de concurenti din 16 tari si este in desfasurare activitatea de pregatire a festivalului, legata de stabilirea juriului, corespondenta cu institutiile muzicale de profil din tara si de peste hotare, precum si conceperea tipariturilor, a diplomelor si a medaliilor. Festivalul International de Canto “Hariclea Darcle” a debutat la Braila, in urma cu 11 ani, sub indrumarea sopranei Mariana Nicolesco, iar competitia se organizeaza din doi in doi ani, in anii in care nu are loc festivalul fiind programate cursurile de maiestrie artistica “Master Classes”.