piedone_noua.jpgPrimarul Cristian Popescu-Piedone este apreciat de 93% dintre locuitorii sectorului 4 şi a întrunit cel mai mare procent de până acum al edililor de sector, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Pro-Democraţia, în parteneriat cu Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), pe un eşantion de peste 600 de persoane din acest sector.

„Imaginea este specială pentru primarul Piedone, dacă ne gândim că mulţi primari ai sectorului 4 nu au fost bine primiţi de cetăţeni. El este foarte apreciat acum de aceştia şi considerăm că este primit ca salvator al sectorului. Diferenţa persoanelor mulţumite de la alte sectoare comparativ cu cele din sectorul 4 în privinţa edililor de sector este foarte mare, de la circa 70%, la 93%”, a afirmat Cristian Pârvulescu, preşedintele Pro Democraţia, cu ocazia lansării publice a sondajului.

Procentul nemulţumiţilor este de numai 7%, locuitorii sectorului 4 fiind în general mulţumiţi că primăria de sector le rezolvă mai bine problemele din cartier. Potrivit cercetării efectuate în rândul locuitorilor sectorului 4, 86% dintre respondenţi apreciază că primăria de sector le rezolvă mai bine problemele, numai 5% pronunţându-se în favoarea Primăriei Capitalei. În ceea ce priveşte gestionarea banilor bucureştenilor, 59% consideră că acest lucru este făcut mai bine de administraţia locală şi numai 12% de PMB.

Potrivit sondajului CCSB, 73% dintre intervievaţi consideră că administraţiile primăriilor de sector sunt mai apropiate de nevoile comunităţii, numai 20% fiind de părere că administrarea municipiului Bucureşti ar fi mai eficientă dacă ar exista un singur buget gestionat de Primăria Capitalei şi CGMB. Un procent de 74% din locuitorii sectorului 4 chestionaţi consideră că trebuie păstrată situaţia actuală în municipiul Bucureşti – atât PMB, cât şi primăriile de sector. Pentru desfiinţarea sectoarelor şi administrarea oraşului doar de PMB s-au pronunţat numai 11% dintre subiecţi.

La întrebarea dacă primarul ar trebui ales din primul tur al alegerilor, chiar dacă nu a obţinut votul majorităţii populaţiei, 49% dintre respondenţi au fost de acord cu acest lucru, motivând că astfel s-ar economisi bani la bugetul local, însă 47% s-au pronunţat pentru două tururi de scrutin şi o cheltuială în plus la buget. În ceea ce priveşte problematica bugetului Capitalei, 73% doresc ca situaţia să rămână ca până acum, iar 21% vor ca aceasta să se schimbe. Un procent de 95% dintre persoanele intervievate vor ca primarul de sector să fie ales de cetăţeni şi numai 4% spun că primarul de sector ar trebui nominalizat de CGMB. În ceea ce priveşte păstrarea celor 6 sectoare fără modificarea dimensiunilor acestora, 89% dintre respondenţi doresc ca sectoarele să rămână neschimbate, iar 6% optează pentru mai multe sectoare, în jur de 20, iar cele actuale să se desfiinţeze.

Locuitorii sectorului 4 consideră că decizia privind anumite proiecte ce afectează „strada” trebuie să fie luată în urma unui referendum – 78% se pronunţă pentru referendum şi 12% pentru ca deciziile să fie luate de primărie. Aproximativ 48% dintre respondenţi consideră că alegerea primarului de un număr de votanţi mai mic de jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne ar putea să se facă în aceste condiţii, iar 46% se pronunţă împotriva acestui lucru. În general, oamenii se consideră neconsultaţi – 83% – în privinţa deciziilor legate de zona în care locuiesc. Sondajul a fost efectuat între 17-21 martie 2011, pe un eşantion de 616 persoane din sectorul 4 al Capitalei, iar eroarea maximă este de plus/minus 4%. AGERPRES