mazare_radu_.jpgPrimarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat ca il va actiona in judecata pe ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, pentru nerespectarea legii referitoare la procedurile de preluare a 20% din actiunile portului de catre administratia locala.

„Astazi am facut o notificare catre Ministerul Transporturilor si o trimit prin executor judecatoresc, maine fac o notificare sa respecte legea catre Administratia Porturilor Maritime Constanta. Luni voi face doua lucruri: plangere penala pentru nerespectarea legii, respectiv abuz in serviciu, ministrului Transporturilor, care isi bate joc de mine, de constanteni si de lege. Si ii voi actiona in judecata pe cale civila, ca sa ii oblig sa respecte legea”, a afirmat Mazare.

Potrivit edilului Constantei, in legea publicata in Monitorul Oficial pe 30 octombrie 2008 se prevede ca, in termen de 30 de zile de la intrarea ei in vigoare, Adunarea Generala a Actionarilor a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPMC) va proceda la inscrierea mentiunilor necesare la Oficiul Registrului Comertului.

„Pasii care ar fi trebuit facuti pana pe 30 noiembrie sunt: sa dam hotarare de Consiliu Local Municipal, sa semnam azi protocolul cu Ministerul Transporturilor, iar AGA sa transmita la Registrul Comertului, in conformitate cu legea”, a spus Radu Mazare, mentionand ca semnarea protocolului a fost amanata. „Ministrul Transporturilor mi-a spus ca va veni astazi sa semnam, n-a venit. Ne-a informat ca va trimite un imputernicit, adica un secretar de stat, care la randul lui a lalait-o si n-a venit. Suntem in situatia in care Ministerul Transporturilor nu respecta legea si nu aplica ce scrie, sa transfere cele 20% catre municipalitate”, a afirmat primarul Constantei.

Acesta sustine ca se incearca tergiversarea pana dupa alegerile parlamentare si, eventual, anularea legii prin care municipalitatea a devenit co-actionar la CNAPMC. „Nu le convine, mai ales dupa declaratiile in care am spus ca vrem sa vedem organigrama, salariile uriase care se dau la APMC, nu catre toti angajatii, ci doar catre unii. Directorii se plimba in masini super luxoase de cand ma stiu eu. Nu le convine intrarea noastra in actionariat si nu le convine ca profitul sa nu il poata aranja cum vor ei. Asteapta rezultatul alegerilor si daca va iesi vreo alta formula sunt gata sa dea o ordonanta de urgenta ca sa anuleze legea. Cred ca nu sunt dispusi, nu se vrea ca aceste actiuni sa vina aici”, a declarat Radu Mazare.

Printr-un comunicat remis presei, CNAPMC a informat ca intalnirea pentru semnarea protocolului privind transferarea pachetului de actiuni catre municipalitate, cu ministrul Ludovic Orban, programata sa se desfasoare pe 27 noiembrie, a fost amanata pentru saptamana viitoare. Potrivit legii promulgate de Guvern, 20% din actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta sunt transmise cu titlul gratuit catre Consiliul Local Municipal Constanta, municipalitatea primind un pachet de aproape 5,5 milioane de actiuni detinute de stat la compania respectiva.