mazare_radu_.jpgPrimarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, alaturi de alte 36 de persoane, in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din Constanta, Mamaia, plaja si faleza.

Potrivit unui comunicat de presa, prin faptele savarsite de cei 37 de inculpati in aceasta cauza s-ar fi cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta.

DNA a dispus trimiterea in judecata a mai multor membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primariei Constanta: primarul Radu Mazare, fostul consilier municipal Nicusor Constantinescu, directorul Directiei Administratie Publica, Constantin Racu, directorul Directiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu, directorul Directiei Tehnic Investitii, Ion Marica, fostul consilier municipal Dan Miron si consilierii juridici Cristian Talpau, Nora Alina Chirca si Bogdan Ghitulescu. Procurorii ii acuza pe cei noua de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

Celelalte persoane trimise in judecata de DNA in acest dosar sunt functionari din primaria Constanta, functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta (OCPI), mandatari, notari publici, mostenitori ai persoanelor indreptatite, cesionari cumparatori de drepturi succesorale (printre care si Cristian Borcea, actionar la echipa de fotbal Dinamo Bucuresti), interpusi cumparatori de terenuri si un evaluator agreat de primaria Constanta, acuzati de procurori de savarsirea de infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie sau de complicitate sau instigare la aceste infractiuni.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca in perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul. „Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan in valoare de 114 milioane euro. (…) In mod legal, a fost revendicata suprafata de 309.549 mp, cei indreptatiti beneficiind de restituiri si atribuiri in suprafata cu putin mai mare decat jumatate din cea revendicata, in vreme ce restituirile si atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o intindere de trei ori mai mare decat cea revendicata – aproape un milion de metri patrati”, sustin anchetatorii.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca au fost restituite portiuni de plaja si faleza care, potrivit Constitutiei si legilor in vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, „adica nu pot ajunge sub nicio forma in proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”. DNA mai mentioneaza ca persoanele indreptatite la restituire au fost determinate, dupa trecerea unor perioade de timp indelungate, de doi pana la trei ani, ori sa-si vanda drepturile succesorale ori sa vanda terenurile in cauza, pentru sume de bani ce reprezinta mai putin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate sa renunte.

„In final, aceste terenuri aveau sa ajunga in proprietatea persoanelor carora le-au fost predestinate, cu mult inainte de solutionarea cererilor de restituire. Pentru atingerea scopului infractional urmarit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, in echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preturi de zece ori mai mici decat preturile reale”, se mai spune in comunicat. Potrivit sursei citate, intre aceste terenuri figureaza suprafata de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distractii acvatice Aqua Magic de catre firma Aqualand, la care unul dintre actionarii principali este Popa Basarab, varul primarului Radu Mazare si suprafata de 8.307,78 mp, situat in zona Capitaniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns in proprietatea familiei Mazare (primarul, mama si fratele). Un alt exemplu dat de procurorii in acest sens, este si terenul in suprafata de 52.471 mp, situat in Parcul Tabacariei, care nu a fost restituit in natura celor indreptatiti, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA la care actionar si administrator este unul dintre inculpati, care a platit pentru drepturile succesorale un pret de 100 de ori mai mic decat cel real.