Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, unul dintre cei care s-au opus de-a lungul timpului includerii Roşiei Montane pe lista UNESCO, consideră că, prin decizia adoptată de Comitetul Patrimoniului Mondial, valorificarea resursei de aur şi argint a fost blocată şi că, în opinia sa, nu se va putea trăi doar din turism.

„Roşia Montană deţine cea mai mare resursă de aur şi argint din Europa. Cu includerea în Patrimoniul UNESCO, această resursă a fost blocată. Nu putem să ne gândim la niciun fel de activitate minieră. Bineînţeles, pentru zonă, crearea locurilor de muncă, singura soluţie va fi turismul. Acum, vom vedea dacă se vor găsi acei bani să se aloce în vederea modernizării, restaurării şi punerea în valoare a patrimoniului”, a declarat, marţi, edilul din Roşia Montană.

Eugen Furdui a opinat că „benefic” pentru zonă ar fi fost „readucerea Dosarului de la UNESCO, redefinirea clară a perimetrelor, a ceea ce poate fi şi merită să fie introdus”.

Primarul a adăugat că astfel nu s-ar fi blocat resursa de aur şi argint de la Roşia Montană. „Putea să fie şi un minerit responsabil, şi modernizarea şi protejarea patrimoniului pe care-l deţine Roşia Montană”, a spus acesta.

Eugen Furdui nu crede că Roşia Montană s-ar putea dezvolta doar din turism. „Din punctul meu de vedere, până la acest moment pot să spun cert că nu poate să trăiască doar din turism, ţinând cont că avem o istorie de două mii de ani unde oamenii din zonă, majoritatea, şi din zonele limitrofe au muncit, au trăit din minerit. Este o istorie. Dar istoria s-a oprit astăzi în ceea ce priveşte mineritul”, a susţinut primarul.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că îşi doreşte ca vestigiile istorice să fie puse în valoare. „Îmi doresc ca statul român să ne ajute (…) să putem să finanţăm scoaterea la iveală a acestor frumuseţi deosebite din subsol. (…) Cred că prin punerea la dispoziţia turiştilor, pentru a fi vizitate, a acestor vestigii, ar putea să cunoască Roşia Montană o dezvoltare turistică deosebită”, a afirmat preşedintele CJ Alba.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris marţi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16 – 31 iulie. AGERPRES