Primarul Cătălin Cherecheş a cerut desemnarea oraşului Capitală Europeană a Tineretului în 2022

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a lansat, pe 13 noiembrie, candidatura oraşului la titlu de Capitală Europeană a Tineretului în 2022, evenimentul având loc, în prezenţa a câteva mii de tinerii din licee şi şcoli adunaţi pe Câmpia Tineretului, situată la poalele Dealului Florilor.

“Vineri se încheie o etapă importantă pentru tineretul din Baia Mare, şi ne prezentăm în faţa juriului european tot proiectul nostru ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Tineretului în 2022, şi pentru asta v-am invitat, aici, pe voi tinerii băimăreni. Voi sunteţi cei care o să duceţi acest proiect şi voi o să deschideţi poarta Băii Mari tinerilor din Europa. V-am invitat aici pentru a le spune şi celor din juriu, dar şi din altă parte, toţi care decid ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Tineretului în 2020, că noi vrem asta!”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

Acesta a menţionat că până în anul 2022 primăria va organiza o serie de evenimente dedicate tineretului din România şi Europa sub conceptul “the Gate”.  “Şi dacă tot suntem aici pe Câmpul Tineretului, şi tot vă spuneam că împreună o să deschidem în 2022, poarta Băii Mari, pentru ca tinerii din Europa să vină aici în Baia Mare, o să încep nu în 2022, ci în 1, 2 şi 3 mai 2020, când aici pe Câmpul Tineretului împreună o să dăm naştere unui eveniment care se va numi the Gate (Poarta), şi aceste the Gate, în 2020, 2021, şi ca apogeu în 2022 vor aduna într-un festival, aşa cum ne dorim cu toţii, tinerii din toată România şi foarte mulţi tineri din Europa”, a adăugat edilul băimărean.

Conform paginii web a administraţiei locale, în 15 noiembrie, la Bruxelles, juriul Forumului European de Tineret va anunţa câştigătorul titlului de Capitală Europeană a Tineretului.  De asemenea, autoritatea locală îşi asumă finanţarea integrală pentru proiectul Baia Mare 2022 – Capitală Europeană a Tineretului.

Baia Mare este singurul oraş din România care s-a înscris în competiţia pentru câştigarea titlului de Capitală Europeană a Tineretului, concurând alături de alte 4 oraşe – Poznan din Polonia, Tirana din Albania, Kazan din Rusia şi Varazdin din Croaţia.  Potrivit aceleiaşi surse, demersul oferă oraşului Baia Mare o şansă reală atât pentru creşterea vizibilităţii europene şi a profilului european al oraşului, cât şi pentru consolidarea ecosistemului de tineret ce pune bazele unei dezvoltări sociale, urbane, pe termen lung.

Totodată, candidatura municipiului Baia Mare a fost pregătită şi depusă de către persoanele implicate în managementul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de experţii şi colaboratorii Grupului PONT. Peste 65 de organizaţii de la nivel local, naţional şi european au contribuit la realizarea candidaturii.  De asemenea, 650 de tineri voluntari şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la oraş şi candidatură.

Conceptul şi propunerea municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului din 2022 este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret), un proiect care redefineşte modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România şi în Europa. Capitala Europeană a Tineretului este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei şi a comunităţilor în care trăiesc. AGERPRES