Primaria Capitalei intentioneaza sa creeze o banca de investitii romaneasca, in colaborare cu mai multe municipalitati din tara si o serie de institutii financiare internationale, care sa sustina exclusiv proiecte de infrastructura locala, a afirmat primarul general Adriean Videanu (foto).
„Ma stimuleaza ideea crearii unei banci de investitii pentru ca, din nefericire, noi nu avem in Romania o astfel de institutie. Aceasta banca trebuie sa fie aplecata catre administratia locala”, a spus Videanu. Potrivit primarului general, initiativa este justificata deoarece primariile din Romania, in ciuda proiectelor de investitii pe care le au elaborate, nu au posibilitatea finantarii proiectelor.

„Municipalitatile din Romania sunt in momentul de fata in faza in care si-au elaborat programe de investitii neavind posibilitatea finantarii lor. Este poate mai imperios ca oricind, in momentul de fata, sa avem o banca specializata pentru a finanta proiectele administratiei publice”, a mai spus Videanu. El a afirmat ca mai multe banci de investitii din Uniunea Europeana si-au manifestat intentia de a sustine un astfel de demers. „Depfa Bank, care are mari investitii in lume pe proiecte de ale administratiilor locale, si-a manifestat intentia de a sustine un astfel de proiect pentru a crea premisele obtinerii unor finantari pentru administratia locala. Suntem in contacte cu ei, reprezentantii bancii manifestindu-si interesul pentru acest concept de banca municipala, anuntind ca vor veni atit cu sprijin logistic, dar si cu un aport de capital social la acest proiect”, a precizat edilul Bucurestiului.

Videanu este de parere ca municipalitatile nu trebuie sa stea sa astepte trecerea timpului pentru identificarea surselor de finantare. „Intentionez ca acest proiect sa-l prezint si celorlalti primari, pentru consolidarea unei banci destinate autoritatilor publice locale. Acelasi lucru, aceasta invitatie este adresata tuturor bancilor interesate de acest proiect”, a mai spus primarul general. Ideea infiintari acestei banci este preluata, potrivit lui Videanu, dupa modelul celei din Moscova, oras pe care primarul general l-a vizitat de curind. „Banca Moscovei a devenit a patra banca ca marime din Rusia si genereaza un suport economic pentru proiectele municipale. Este modelul care m-a inspirat. Sper ca in cel mai scurt timp Banca Moscovei sa-si deschida o sucursala la Bucuresti, iar municipalitatea ii va acorda spijin din acest punct de vedere”, a mai spus Videanu.