oprescu_sorin_.jpgPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi că bugetul municipalităţii o să fie revotat, pentru că este nefuncţional, urmând să aibă o întâlnire pe această temă cu consilierii generali chiar în cursul zilei.

„Bugetul o să fie refăcut complet, pentru că acesta este nefuncţional. Noi am prezentat amendamentele consilierilor generali, au fost introduse în buget şi respinse de către Ministerul de Finanţe. Am citit scrisoarea prefectului, astăzi după-amiază o să-i răspundem, după ce mă văd şi cu liderii de grup, în aşa fel încât să stabilim foarte clar ceea ce e de stabilit – un buget nou pentru Capitală, pentru că pierdem timpul şi suferă bucureşteni”, a afirmat Oprescu.

El a susţinut că sunt bani atât pentru subvenţionarea căldurii, cât şi pentru celelalte proiecte pe care municipalitatea le are în derulare.


„De exemplu, la căldură. Dânşii (n.r. – consilierii generali) au susţinut că la căldură nu va exista niciun fel de subvenţie. Este ordinul ministrului de Interne, care vorbeşte foarte clar de faptul că subvenţia la căldură, anul acesta, este de 320 milioane de lei, iar din această sumă am primit deja 24 de milioane lei”, a spus edilul-şef. Primarul general a menţionat că şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti ar trebuie să aibă loc cât mai curând.


„Acum, nu rămâne decât să facem o serie de rafistolări, să acoperim zonele de dezinsecţie-dezinfecţie, cele privind iluminatul public, să acoperim investiţiile care sunt derulare şi putem să-l prezentăm”, a arătat Oprescu. Potrivit unui comunicat remis de Prefectura Bucureşti, bugetul municipalităţii pentru anul 2011 a fost restituit Primăriei Capitalei marţi de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti – Trezorerie, în vederea soluţionării mai multor probleme identificate în cuprinsul acestuia.


În comunicat se precizează că municipalitatea trebuie să corecteze mai multe erori materiale comise precum: depunerea anexei la buget referitoare la aprobarea numărului de posturi şi a fondului de salarii pentru anul 2011 pentru fiecare instituţie publică subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti, corelarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului local ca urmare a introducerii de amendamente la aprobarea bugetului local pe 2011, depunerea situaţiei sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale furnizate şi sumele alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii cu această destinaţie, retransmiterea situaţiei privind gradul de realizare a veniturilor proprii pe anii 2009 şi 2010. Reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Bucureşti au solicitat municipalităţii să dispună măsurile necesare în vederea retransmiterii de urgenţă a bugetului local pe 2011 cu respectarea prevederilor legale.


„Gravele erori din cuprinsul bugetului, semnalate de Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti, se regăsesc şi în analiza făcută de specialiştii în finanţe din cadrul ANAF. Nu se poate înregistra şi utiliza un buget care, după cum precizează şi cei de la Direcţia de Finanţe Bucureşti, nu are corelate sumele reprezentând veniturile şi cheltuielile cu amendamentele introduse şi votate de către consilierii generali. Bugetul trebuie de urgenţă corectat punctual acolo unde sunt sesizate neconcordanţe între ceea ce s-a votat şi ceea ce a fost scris de către aparatul de specialitate al primarului. Consiliul General al Municipiului Bucureşti este singura instituţie abilitată pe lege să voteze bugetul Capitalei”, a declarat prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei, citat în comunicat. AGERPRES