Primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat, cu prilejul deschiderii primului centru de vaccinare pentru etapa a II-a din municipiu, că pregătirea din punct de vedere logistic a campaniei a însemnat, până în prezent, un efort financiar de 51.000 de lei şi un contract pentru furnizarea de utilităţi, pe 11 luni, de 45.000 de lei, pentru bugetul local.

„La acestea se adaugă costurile cu resursa umană şi celelalte cheltuieli care, din estimările noastre, pot ajunge la 1,3 milioane de lei”, a precizat primarul.

La rândul său, viceprimarul Flavia Boghiu, coordonator al campaniei de vaccinare, a precizat că acest prim centru, amenajat în Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) din municipiul Braşov şi care va avea cinci cabinete, „întruneşte toate condiţiile pe care autorităţile centrale şi Direcţia de Sănătate Publică Braşov le-au solicitat”.

„Cu siguranţă, acest centru este gata să-i primească pe toţi cei care doresc să se vaccineze”, a afirmat Boghiu, făcând apel către braşoveni să se prezinte la vaccinare numai pe baza programării.

Conform directorului DSP Braşov, Andrea Neculau, în următoarele zile, centrele de vaccinare vor fi deschise în funcţie de numărul de vaccinuri alocate fiecărei localităţi. Ea a adăugat că săptămâna viitoare vor deveni funcţionale, în total, 8 centre, în care se vor putea vaccina câte 60 persoane/zi, astfel că vor fi asigurate 480 de doze în fiecare zi.

„Important este ca, în această etapă, în care nu vor fi deschise toate centrele, să aibă posibilitatea de a se vaccina oricine doreşte, indiferent de proximitatea faţă de centrul de vaccinare. Astfel, cel puţin la început, cei care vor dori să se vaccineze la centrul de la CATTIA vor putea s-o facă indiferent unde locuiesc”, a precizat dr. Andrea Neculau.

Costurile amenajării celor 4 centre din municipiul Braşov, care vor avea, în total, 16 puncte de vaccinare, sunt acoperite de la bugetul local, urmând ca acestea să fie decontate de la bugetul de stat, în funcţie de Hotărârea ce va fi adoptată de Executiv.

Instituţia Prefectului a informat că, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Braşov, până în data de 14 ianuarie, inclusiv, au fost distribuite centrelor de vaccinare care funcţionează în judeţ 6.515 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Numărul persoanelor vaccinate (prima administrare) până în data de 14 ianuarie, inclusiv, este de 5.751, din categoriile prevăzute pentru etapa I-a de vaccinare. S-au raportat 28 de cazuri de efecte adverse, nici unul sever. AGERPRES