Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a semnat, pe 20 iulie, contractul de achiziţie a 8 autobuze electrice, care se vor adăuga celor 52, dintre care o parte circulă deja pe străzile din oraş, achiziţionate anul trecut.
Autovehiculele electrice au lungimea de 12 metri şi sunt produse de o companie din Republica Cehă, aceeaşi firmă cu care municipalitatea braşoveană are contract pentru furnizarea celorlalte 52 de autobuze electrice.
Licitaţia a fost organizată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, în cadrul unui proiect derulat în parteneriat cu municipalitatea din Braşov, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, valoarea contractului fiind de 22,1 milioane de lei fără TVA.
Conform edilului din Braşov, toate autobuzele electrice de fabricaţie cehă ar urma să circule, potrivit contractului, pe străzile din municipiu, până în iulie anul viitor.
„Până acum s-a dovedit un producător serios, iar autobuzele care circulă deja în Braşov oferă condiţii foarte bune. Conform contractului, până în iulie 2021, toate aceste autobuze vor circula în municipiul Braşov. După cum ştiţi, în cadrul strategiei noastre de mobilitate urbană, dar şi în planul privind calitatea aerului, principala modalitate de reducere a poluării din trafic este utilizarea transportului în comun. Odată cu finalizarea achiziţiei acestor mijloace de transport în comun ecologice, nu doar că vom atinge ţintele pe care ni le-am, propus, dar o vom face mai devreme decât era în plan şi le vom şi depăşi. Astfel, la finalul anului 2021, în Braşov, 75% din transportul în comun va fi electric”, a declarat George Scripcaru, cu prilejul semnării contractului.
Prin contract este prevăzută şi achiziţia a 8 staţii de încărcare lentă şi a 3 staţii de încărcare rapidă. AGERPRES