Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a declarat că majorarea taxei de salubrizare, care a ajuns în acest an la 138 de lei de persoană pe an, îi va determina pe cetăţeni să producă mai puţine deşeuri, pentru că „vor simţi la buzunar”, el adăugând că a greşit în anii trecuţi, în care a propus subvenţionarea acestei taxe.
Edilul a calificat drept „nefericit” anunţul făcut în data de 10 ianuarie de viceprimarul municipiului, Cristian Niculae, potrivit căruia vor fi prevăzuţi şi în acest an bani de la bugetul local pentru subvenţionarea taxei de salubrizare, având în vedere că, faţă de anul trecut, cuantumul taxei a crescut cu 75%. „Ştiu de acel anunţ nefericit pe care l-a făcut domnul viceprimar. Eu consider că gunoaiele sunt o problemă esenţială sau poate cea mai mare şi cea mai importantă problemă a societăţii în care trăim acum. (…) Subvenţionarea acestei acţiuni de colectare nu face altceva decât să încurajeze producerea gunoaielor, mai ales într-o situaţie în care nu avem un buget bun. Dacă în anii trecuţi am avut bugete bune şi, să spunem, ne permiteam, acum spun că am greşit când am propus să se subvenţioneze în perioada respectivă taxa pe salubritate. (…) Interesul nostru general este ca oamenii să producă cât mai puţine deşeuri şi să le selecteze în mod corespunzător şi acest lucru este posibil dacă simt şi la buzunar. Dacă nu simt şi la buzunar, vor zice că e gratis”, a declarat Creţu, într-o conferinţă de presă.
Primarul bistriţean a punctat, însă, că decizia finală în privinţa subvenţionării taxei de salubrizare va aparţine Consiliului Local, care va vota bugetul pentru anul 2020 la mijlocul lunii februarie. Atât primarul, cât şi viceprimarul Bistriţei sunt membri PSD, iar social-democraţii deţin majoritatea în Consiliul Local Bistriţa.
Ovidiu Creţu a adăugat că îi pare rău că nu a anunţat din timp intenţia sa de a nu mai propune subvenţionarea taxei de salubrizare şi că astfel de subvenţii ar trebui acordate doar în anumite situaţii, nu la modul general. „Nu am anunţat că anulăm subvenţionarea pentru că am fost prinşi în atâtea evenimente, că nu am ştiut cum să o fac. Până la urmă, decizia de a rămâne pe această formulă a fost a mea, o spun întotdeauna deschis, îmi pare rău că nu am anunţat-o, asta e situaţia. Mai mult, şi acolo unde se fac subvenţii, nu faci subvenţie la modul general. Sunt persoane care au venitul pe membru de familie sub 500 de lei – sigur, acolo se justifică o subvenţie, să îi ajuţi cu ceva – sau alţii care au un număr foarte mare de copii”, a mai menţionat primarul Ovidiu Creţu. AGERPRES