Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a primit vineri cheia Bisericii Evanghelice din centrul istoric, simbolul acestui oraş, din mâinile preotului paroh Johann Dieter Krauss, după ce municipalitatea şi Parohia Evanghelică au semnat un contract de comodat prin care lăcaşul de cult a fost preluat de administraţia locală.
La semnarea contractului au participat, pe lângă primar şi preotul paroh, preşedintele Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate, Hans Franchy, şi protopopul ortodox Alexandru Vidican.
Potrivit acestui contract, Primăria Bistriţa va prelua în folosinţă gratuită, pe o periodă de 15 ani, lăcaşul de cult, ce va fi folosit în scop ecleziastic, cultural şi turistic, urmând ca municipalitatea să asigure fondurile pentru întreţinerea şi repararea bisericii.
Contractul a fost semnat după ce joi seara, în şedinţa Consiliului Local, consilierii şi-au dat acordul în acest sens.
Preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, a ţinut să mulţumească autorităţilor locale pentru această iniţiativă, spunând că lucrările pentru reabilitarea acestui monument istoric vechi de şapte secole s-au dovedit a fi „un pantof prea mare pentru o comunitate mică, cu puteri mici”, având în vedere că în Bistriţa au mai rămas doar aproximativ 250 de saşi.
Pe 11 iunie se împlinesc patru ani de la incendiul care a afectat Biserica Evanghelică din Bistriţa, în urma căruia au fost distruse o treime din nava bisericii, interiorul turnului, clopotele, ceasurile şi turlele, pagubele fiind estimate la un milion de euro.
În prezent, turnul bisericii, cel mai înalt din Transilvania prin cei 75 de metri ai săi, a fost refăcut, la fel şi acoperişul bisericii, şi se continuă lucrările de reabilitare a imobilului, municipalitatea susţinând financiar aceste demersuri. În plus, în turn a fost montat un lift, care va permite accesul turiştilor la balconul situat sub ceasurile bisericii. AGERPRES