Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu-Viziteu, a anunţat că doreşte emiterea de obligaţiuni municipale pentru rambursarea împrumuturilor vechi ale oraşului.

Edilul a precizat că această soluţie a fost identificată de specialiştii din primărie şi în urma unor discuţii cu numeroşi economişti şi experţi financiari, iar aplicarea ei nu va conduce la creşterea datoriei publice sau a taxelor.

„Prin emiterea acestor obligaţiuni municipale, vom rambursa împrumuturile vechi. Întreg procesul se va face pe Bursa de Valori Bucureşti. Este cea mai transparentă şi cea mai convenabilă opţiune, atât pentru municipalitate cât şi pentru cei care doresc să cumpere aceste obligaţiuni – adică românii”, a subliniat primarul municipiului Bacău.

Edilul a adăugat că procedura este transparentă şi avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, fiind folosită pe scară largă în ţările europene. „Emiterea de obligaţiuni va ajuta atât primăria cât şi cetăţenii: primăria va avea în primii ani fonduri importante la dispoziţie, iar românii vor putea cumpăra obligaţiunile la o dobândă de aproximativ 3 ori mai mare decât le oferă banca la depozite. În plus, dobânzile din astfel de operaţiuni nu vor fi impozitate! Un lucru interesant: toţi românii, inclusiv sau mai ales băcăuanii, pot fi investitori şi cu banii lor se va dezvolta oraşul. La final, dobânzile vor ajunge la oameni şi nu la bănci”, a mai spus primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.

El a mai precizat că prin emiterea de obligaţiuni municipale vor fi realizate economii anuale la bugetul local de aproximativ 20 milioane lei. Aceste sume economisite vor putea fi folosite pentru investiţii, în special în infrastructura şcolară şi sanitară, pentru refacerea străzilor şi pentru creşterea nivelului de confort al locuitorilor.

„Împreună vom reuşi să construim aici oraşul pe care ni-l dorim, cu şcoli mai bune, cu spitale mai moderne, cu un transport public mai bun, cu parcuri mai curate. Împreună vom face din Bacău un loc în care băcăuanii să îşi dorească să revină acasă, un loc în care să ne creştem în siguranţă copiii, un loc în care să avem împreună grijă de seniori. Nu vom reuşi acest lucru peste noapte, însă cu seriozitate, cu onestitate şi cu perseverenţă vom reuşi”, a declarat primarul municipiului Bacău.

Pentru ca Bacăul să poată emită obligaţiuni municipale este nevoie de aprobarea Consiliului Local. În acest sens, primarul va iniţia un proiect de hotărâre care va fi supus votului legislativului local. AGERPRES