Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat că i-a solicitat ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţinere financiară pentru sistemul centralizat de termoficare al oraşului. Falcă a precizat că a participat, miercuri, la o întâlnire cu ministrul Teodorovici, alături de alţi 18 primari din întreg spectrul politic, iar cu această ocazie i-a solicitat suma de 15 milioane de lei pentru finanţarea încălzirii centralizate.

„În primă instanţă, domnului ministru a încercat să transfere responsabilitatea către noi primarii însă, cu sprijinul primarilor social- democraţi prezenţi la întâlnire, ministrul Teodorovici şi-a asumat obligaţia de a susţine financiar partea guvernului. Aşteptăm să vedem ce va fi săptămâna viitoare. Sper ca până atunci, niciun parlamentar din Arad nu se va opune ca Ministerul de Finanţe să aloce bani Primăriei pentru zona de termoficare. Noi am mai păţit acest lucru în anul 2015, când parlamentarii PSD s-au opus ca municipalităţii să-i fie alocaţi bani cuveniţi, ca subvenţie”, a declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit edilulului, în anul trecut, Guvernul a alocat municipiului Arad, pentru termoficarea în sistem centralizat, suma de 7 milioane de lei. El a adăugat că a solicitat o sumă de 5,2 milioane solicitate pentru lunile de primăvară din acest an, la care s-ar adăuga şi necesarul pentru lunile octombrie – noiembrie – decembrie din apropiatul sezon de iarnă, necesarul ridicându-se la un total de circa 15 milioane de lei. „Este vorba de responsabilitate. Atunci când se calculează un preţ pe ceea ce înseamnă termoficare, există un procent al pierderilor. Şi pentru că pierderile sunt mai mari şi nu sunt prevăzute în preţ, cineva trebuie să plătească diferenţa, pe care numai guvernul o poate plăti, aşa cum a făcut şi până acum”, a mai spus Gheorghe Falcă.

În afara temei sus- menţionate, în cadrul discuţiilor, primarul Gheorghe Falcă a precizat că l-a informat pe ministrul de Finanţe şi asupra faptului că s-a întrerupt programul care asigura o masă caldă pentru copiii provenind din familii defavorizate, Aradului fiindu-i luată suma de 193.000 lei destinată aplicării programului.

Potrivit lui Falcă, programul a fost întrerupt în toate judeţele unde a început, iar ministrul Teodorovici a promis că va face tot posibilul să remedieze acest lucru. „Cea de a treia problemă pe care i-am prezentat-o domnului ministru a fost cu privire la faptul că învăţământul arădean nu a primit bani, la recenta rectificare de buget, deficitul financiar fiind de 5 milioane lei. I-am spus că toate facturile ce nu vor fi achitate de unităţile de învăţământ din Arad le vom trimite la Ministerul Finanţelor. În replică, ministrul Teodorovici a dat vina pe Ministerul Educaţiei Naţionale, deşi nu acesta ar fi trebuit să aprovizioneze financiar unităţile de învăţământ”, a mai adăugat primarul Aradului. AGERPRES