Primarul Antal Arpad plăteşte realizarea tăbliţelor străzilor cu denumiri româneşti

antal_arpad_.jpgPrimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va sponsoriza realizarea tăbliţelor pentru străzile care au fost rebotezate recent cu numele unor personalităţi româneşti.

Prima dintre acestea va fi strada ‘Mihai Eminescu’, înfiinţată asemenea străzii ‘Petofi Sandor’, prin împărţirea în trei bucăţi a Bulevardului ‘1 Decembrie 1918’, care străbătea municipiul reşedinţă de judeţ din centru şi până la Gară. Antal Arpad a declarat că a decis să achite contravaloarea plăcuţelor cu denumiri româneşti pentru că nu s-a oferit altcineva, în timp ce tăbliţele cu numele personalităţilor maghiare vor fi plătite dintr-o donaţie în mărci germane făcută în urmă cu câţiva ani de un cetăţean, special în acest scop.

‘Din moment ce nimeni altcineva nu s-a oferit, voi sponsoriza eu realizarea plăcuţelor ce poartă numele unor personalităţi române. Donaţia veche se referea strict la personalităţile maghiare, de aceea nu putem folosi acei bani pentru realizarea plăcuţelor ce poartă numele unor personalităţi române’, a explicat primarul Antal Arpad, care a mai adăugat că gestul său nu reprezintă o ‘concesie’ făcută comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, ci un act de ‘corectitudine’ şi ‘normalitate’.


Consiliul local Sfântu Gheorghe, format în majoritate de consilieri maghiari, a luat în urmă cu câteva luni decizia de a schimba numele câtorva zeci de străzi, pe considerentul că poartă denumiri ‘comuniste’, cum ar fi ‘Avântului’ sau ‘Făcliei’, ori pentru că nu au nimic în comun cu comunitatea locală, cum ar fi ‘Horia Cloşca şi Crişan’. Majoritatea străzilor rebotezate au căpătat denumirile unor personalităţi maghiare. Schimbarea denumirilor de străzi va atrage după sine şi schimbarea actelor de identitate a circa 9000 de cetăţeni, dar primarul Antal Arpad a dat asigurări că noile documente nu vor greva din punct de vedere financiar persoanele în cauză, ci vor fi realizate gratuit de către Primărie. AGERPRES