chiliman_andrei_.jpgPrimarul Sectorului 1 din Capitala, Andrei Chiliman, saluta decizia Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului 230/2008 ce interzice cumulul pensiei cu salariul in sectorul public.

”Decizia Curtii Constitutionale anuleaza un abuz al Guvernului, care ar fi lovit in interesele a zeci de mii de asistati social, asistenti maternali, asistenti sociali, profesori si medici. In calitate de primar, recomand Guvernului sa tina cont de realitatile sociale ale comunitatilor locale din Romania inainte sa ia decizii care lovesc in interesele majoritatii”, a declarat edilul sectorului 1.

In opinia sa, ordonanta 230/2008 confirma, ”din pacate”, ca noul guvern nu se conduce dupa vreo doctrina. ”Nu poate fi de dreapta, pentru ca, prin acea ordonanta descuraja munca si libertatea cetateanului de a decide daca mai poate sau nu sa munceasca si sa traiasca mai bine. Dar, nu poate fi nici de stanga, pentru ca lovea direct asistatii social, acei oameni care au cea mai mare nevoie de serviciile persoanelor afectate de aceasta ordonanta”, a explicat edilul sectorului 1.

Chiliman considera ca trebuie facute economii, dar nu prin masuri populiste, luate doar pentru imagine si este de parere ca a continua sustinerea ordonantei, prin transformarea ei in lege, de catre Parlamentul Romaniei – asa cum a propus premierul Emil Boc – ”inseamna sa condamni la uitare si saracie miile de persoane cu dizabilitati care au asistent personal si miile de copii dati spre crestere asistentilor maternali, pe langa pensionarii medici, profesori, pe langa marii artisti ai Romaniei”.

”Numai la nivelul Sectorului 1 sunt cateva sute de pensionari asistenti maternali si asistenti personali care trebuie sa plece. Sa nu va imaginati ca pentru aceste functii se inghesuie cei care nu sunt pensionari. Ce devin persoanele cu dizabilitati fara asistenti personali? Ce devin copiii fara asistenti maternali?”, a atras atentia Chiliman.

El a facut un apel public la toti primarii de orase mari din Romania sa faca front comun impotriva oricarui demers de legiferare a unei astfel de initiative: ”Fac un apel public la primarii PD-L si PSD ca, daca intr-adevar lucreaza in beneficiul cetatenilor care i-au ales, sa faca presiune asupra propriului guvern si propriilor parlamentari pentru revocarea acestei ordonante”.