Fondurile acordate de Guvern pentru reparatii si reabilitari de scoli in judetul Valcea sunt inca nedecontate din cauza deficitului de comunicare intre institutii.
„Procentul de doar 35,57% in ceea ce priveste sumele cheltuite pana acum pentru reparatii si reabilitari de scoli, asa cum reiese din centralizarile noastre, este nerealist. In realitate, lucrarile sunt in buna masura efectuate, insa primariile nu au trimis la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Valcea documentatiile pentru decontarea acestora”, a declarat Anuta Handolescu, prefectul judetului.
Concluziile controlului in teren, dispus de prefect la unitatile de invatamant care au beneficiat anul acesta de sprijin financiar prin trei hotarari de guvern nu sunt la fel de sumbre ca imaginea de ansamblu ce reiesea, in urma cu o saptamana, dintr-o situatie analitica intocmita la nivelul ISJ Valcea. „Exista numeroase scoli unde spiritul gospodaresc lipseste cu desavarsire in ceea ce priveste curatenia, exista unitati unde intr-adevar nu s-a miscat un deget in zona investitiilor si a reparatiilor pentru care s-au alocat fonduri, insa marea majoritate a scolilor din comunele judetului sunt in grafic cu aceste lucrari”, a spus Anuta Handolescu.

Potrivit prefectului, lipsa de comunicare eficienta intre contabilii unor primarii si contabilii din sistemul de invatamant a dus la aparenta necheltuire a banilor alocati de guvern. „Am intalnit zilele acestea primari, nu putini, care habar nu aveau de proceduri si de faptul ca trebuie sa depuna cererile de decontare la anumite termene”, a precizat Anuta Handolescu.

Controlul dispus de de prefectura a pus in evidenta si ca exista peste 110 unitati de invatamant care indeplinesc conditiile de autorizare sanitara de functionare, insa lipsa de comunicare intre primari si directorii unitatilor de invatamant a facut ca cererile in acest sens sa nu fie trimise Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Valcea. In ceea ce priveste fondurile pentru reparatii si pentru investitii care nu vor putea fi cheltuite in unele comune din Valcea, prefectul si-a exprimat speranta ca acestea vor putea fi redistribuite altor unitati de invatamant din judet.