Cele 180 de primarii membre ale Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) au nevoie de o mai buna autonomie locala si de o finantare mai echilibrata, a afirmat Ionel Chirita, presedintele AOR.
El a aratat ca legislatia existenta in domeniul administratiei publice locale este una „de import”, care nu este adaptata la realitatile din Romania. „Nu putem face investitiile pe care le dorim si nu putem cheltui banii pe care ii avem dupa necesitati. Sunt multe legi ce fac inaccesibile principiile autonomiei”, a spus primarul orasului Mizil, Emil Proscaru.

Membrii AOR au adoptat luna trecuta trei rezolutii prin care cer reprezentantilor Guvernului si Parlamentului sa accepte mai multe propuneri legislative privind stabilirea responsabilitatilor, sarcina autoritatilor administratiei locale in procesul de descentralizare a serviciilor publice, necesitatea asigurarii unui pachet minim de servicii comunitare si sustinerea acestora printr-un buget minim de functionare a autoritatilor, dar si obligatia Guvernului si Parlamentului de a se consulta cu structurile asociative ale autoritatilor.

Presedintele AOR a subliniat ca circa 90% din orasele tarii se afla la limita de avarie in ceea ce priveste bugetele locale, el vorbind despre eliminarea diferentelor existente intre orase si sate. „Cerem Guvernului sa introduca in Planul National de Dezvoltare un program de finantare pe 5-10 ani care sa se adreseze celor 120 de comune mai dezvoltate pentru a forma servicii comunitare. Nu mai vrem ca oamenii de la sate sa se duca in resedintele de judet pentru a rezolva diverse probleme. Pana acum au existat programe pentru scoli, statii de epurare, de acum vrem si programe pentru noi”, a mai spus Ionel Chirita.

Reprezentantii AOR au sustinut ca raportul discrepantelor intre municipii si comune este de 1 la 300, ei fiind de parere ca trebuie schimbate mai multe legi, cum ar fi Legea administratiei publice locale, Legea finantelor publice, Legea 371 care prevede transferul serviciilor Politiei comunitare catre administratii s.a. Primarii oraselor din tara au aratat ca sunt ferm hotarati sa urmareasca la nivel central deciziile demnitarilor privind propunerile lor legislative. Primarul orasului Mizil, facand referire la Dreptul roman, a avansat ideea ca o zi pe an orice demnitar sa fie primar pentru a cunoaste „pe viu” problemele administratiei locale.