Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Covasna a amendat cu peste 80.000 de lei cele cinci primării municipale şi orăşeneşti din judeţ, pentru nereguli în administrarea locurilor de joacă şi agrement pentru copii şi tineri.

Comisarul şef adjunct Mircea Diacon a precizat că în urma controalelor efectuate de inspectorii instituţiei în cursul acestei luni s-a constatat, printre altele, că în locurile de joacă pentru copii nu sunt afişate informaţii cu privire la denumirea terenului şi datele de identificare ale administratorului, lipsesc panourile de avertizare, informaţiile de utilizare şi exploatare, parcurile nu au autorizaţie de funcţionare, iar majoritatea nu sunt împrejmuite corespunzător.

Drept urmare, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 83.400 de lei, Primăria municipiului Târgu Secuiesc fiind sancţionată contravenţional cu 1.000 lei, autorităţile locale din oraşele Întorsura Buzăului şi Baraolt cu câte 1.200 lei fiecare, iar staţiunea Covasna cu 6.000 lei.

Cea mai mare amendă a fost aplicată autorităţilor locale din Sfântu Gheorghe, 18.000 de lei pentru neregulile depistate în locurile de joacă pentru copii din parcuri şi ştrandul municipal.
Primăria Sfântu Gheorghe a fost, de asemenea, amendată cu 56.000 de lei după ce luna aceasta, în urma unui accident petrecut într-un parc de antrenament din municipiu, un copil de şapte ani şi-a pierdut un deget de la mâna stângă. Potrivit conducerii Comisariatului, parcul respectiv nu are autorizaţie de funcţionare şi nu îndeplineşte „cerinţele minime esenţiale de securitate” prevăzute de lege, prin urmare, pe lângă sancţiunea contravenţională, s-a dispus interzicerea utilizării echipamentelor pentru agrement şi antrenament.

„Având în vedere că municipiul Sfântu Gheorghe nu este la prima abatere, s-a produs un accident grav prin vătămarea corporală a unui copil de 7 ani, şi în continuare parcurile de joacă pentru copii din municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv din localităţile aparţinătoare Câmpul Frumos, Chilieni şi Coşeni nu au autorizaţii de funcţionare cu toate că au fost sancţionate contravenţional şi în anul 2014, au fost sesizate mai multe instituţii ale statului precum Poliţia, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Curtea de Conturi ale judeţului Covasna”, a precizat Mircea Diacon. AGERPRES