Mai multe primarii din judetul Hunedoara inregistreaza datorii de aproape 700.000 de lei la plata cotizatiilor catre Asociatia Salvital, care se ocupa de gestionarea serviciului de urgenta SMURD pe teritoriul judetului, a declarat, vineri, presedintele organizatiei, Petru Marginean.

„Eu sper ca primarii sa respecte ceea ce este scris in acordurile incheiate cu Asociatia Salvital. Bugetele la capitolul de sanatate sunt aprobate cu un an inainte si nu dorim altceva decat ca sumele prevazute sa fie transferate in conturile Asociatiei Salvital si, astfel, paramedicii SMURD sa-si poata primi salariile”.

„Sunt primarii care au platit in avans, dar sunt si cazuri in care autoritatile locale nu si-au achitat obligatiile de mai multi ani, cum sunt primariile din Lupeni, Ilia, Vulcan, Uricani, Simeria”, a afirmat presedintele Salvital Hunedoara. El a tinut sa precizeze ca nu se pune problema inchiderii unor module SMURD, in acest moment existand surse de finantare pana in luna ianuarie in baza economiilor facute pe parcursul anului in curs.

Problema restantelor la plata cotizatiilor catre SMURD-Salvital a fost abordata, vineri, si in sedinta Consiliului Judetean Hunedoara, presedintele institutiei administrative, Mircea Molot, afirmand ca primarii au obligatia sa prinda in bugetele locale sumele necesare la capitolul de sanatate. „Daca primarii nu vor rezolva aceasta situatie pana la 1 noiembrie, atunci vom fi nevoiti sa luam o decizie, in consecinta. Edilii trebuie sa stie ca sanatatea si viata populatiei este extrem de importanta si ca trebuie sa dai o mana de ajutor cetatenilor atunci cand au nevoie”, a spus presedintele CJ Hunedoara.

In judetul Hunedoara functioneaza opt module SMURD, distribuite pe intreg teritoriul acestuia, in aceste structuri fiind angajati 80 de paramedici. SMURD dispune de ambulante de ultima generatie achizitionate in leasing cu finantare asigurata de CJ Hunedoara. AGERPRES