Cele noua primarii din judetul Maramures care ar trebui sa administreze fasia de granita dintre Romania si Ucraina nu detin fonduri financiare suficiente pentru vopsirea bornelor de frontiera si curatarea fasiei de granita.
Conform legii, primariile din zona de granita au in administrare fasia de frontiera a statului roman si au obligatia sa intretina semnele care delimiteaza teritoriul dintre Romania si Ucraina. „Politia de frontiera cere sa curatam fasia de granita fara a pune la dispozitie nici un material. Politistii dau amenzi, dar banii ajung la bugetul de stat”, a declarat primarul comunei Campulung la Tisa, Valentin Pop.

„Am cerut impreuna cu primarul comunei vecine, Repedea, ca banii rezultati din amenzi sa vina separat la buget pentru intretinerea frontierei”, a declarat primarul comunei Poienile de sub Munte, Stefan Oncea.

Judetul Maramures are in grija peste 163 de kilometri de granita ce acopera teritoriul a 9 primarii. Pana acum doi ani, politia de frontiera se ocupa de intretinerea insemnelor de granita si a fasiei verzi. „Am cerut primarilor, conform legii, sa asigure curatarea zonei de frontiera, deoarece peste cateva saptamani asteptam un control mixt din partea unei comisii a Uniunii Europene cat si a unei comisii romano-ucrainene. Intr-un anume sens, primarii au dreptate, dar trebuie ca acest aspect sa-l discute cu conducerea consiliului judetean. Fasia de granita si bornele care delimiteaza frontiera dintre Romania si Ucraina trebuie ingrijite si intretinute anual pentru a nu se degrada” , a precizat, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Maramures, Petru Tiplea.

Primarii din localitatile de granita au decis impreuna sa inainteze un memoriu Consiliului Judetean Maramures prin care sa solicite suplimentarea de fonduri pentru administrarea celor 163 de kilometri de frontiera dintre Romania si Ucraina.