Primăriile din judeţul Dolj au şanse mai mari să primească anul acesta finanţare pentru programele de împădurire. Primarii din Dolj au fost informaţi, marţi, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Prefectură, că pot depune proiecte pentru a împăduri arealele din localităţile lor, cu finanţare din Fondul de Mediu.

Reprezentantul Inspectoratului Teritorial Silvic şi de Vânătoare, Silviu Mănescu, a declarat că anul acesta localităţile doljene pleacă din poll position, pentru că sunt atât de deficitare la suprafeţele de pădure, încât la fiecare capitol din grila de punctaj a evaluării proiectelor pot obţine punctajul cel mai mare.

”S-a aprobat ghidul de finanţare pentru programul de împădurire, program implementat de inspectoratele teritoriale de regim silvic. Etapele premergătoare depunerii proiectului sunt întocmirea fişei perimetrului de ameliorare şi a studiului de fezabilitate care se depune la ITSV pentru avizare în comisia tehnico-economică. Un solicitant poate depune un singur proiect”, a declarat reprezentantul Inspectoratului Teritorial Silvic şi de Vânătoare, Silviu Mănescu. Beneficiarii acestui program pot fi unităţile administrativ-teritoriale, unităţile de cult, instituţiile de învăţământ, iar suma maximă pe care o poate obţine un proiect este de 3,5 milioane de lei.


”Judeţul nostru are mai multe şanse ca anul acesta să avem mai multe proiecte eligibile. De exemplu, pentru zonele deficitare de păduri se adaugă 5 puncte la evaluare şi judeţul nostru e deficitar de păduri. Zona de munte primeşte 10 puncte, cea de deal 15 puncte, iar zona de câmpie 20 de puncte”, a mai spus Mănescu. Acesta le-a transmis primarilor că au şanse şi mai mari să obţină o astfel de finanţare dacă vor acoperi şi ei o parte din costurile proiectului, pentru că unul dintre criteriile de care se ţine cont la evaluare este asigurarea contribuţiei proprii, ce poate fi punctată cu 1 până la 10 puncte. Judeţul Dolj este una dintre cele mai afectate zone din ţară de procesul de deşertificare, pe unele locuri apărând chiar nisipurile mişcătoare din cauza tăierii masive a pădurilor în ultimii 40-50 de ani. Tăierile ilegale de pădure şi furtul de material lemnos, în ultimii 20 de ani, reprezintă unele dintre marile probleme ale judeţului. AGERPRES