Primariile din Bucuresti iau masuri pentru protejarea populatiei contra gripei aviare

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a dispus o serie de masuri pentru protejarea populatiei contra gripei aviare, intre acestea fiind interzicerea vanzarii de pasari vii pe tot teritoriul sectorului.
In urma sedintei Comitetului Antiepizootic al sectorului 2, administratia locala a mai decis infiintarea a doua centre de colectare a pasarilor vii in vederea eutanasierii lor, la podul Petricani si la intersectia strazilor Fantanica cu Rodica, dar si difuzarea unor materiale informative cu privire la masurile ce trebuie respectate de catre detinatorii de pasari si sanctiunile in cazul nerespectarii acestora.

Totodata, echipe ale Primariei sectorului 2 au inceput sa verifice toate gospodariile in care se cresc pasari domestice si porumbei, pentru a depista daca, fata de evidentele anterioare existente la administratia publica locala a sectorului, au aparut exemplare noi, achizitionate din zonele de risc epidemiologic. Daca vor fi gasite pasari achizitionate, incepand din luna aprilie, din asemenea zone, ele vor fi confiscate si eutanasiate de catre Directia Sanitar Veterinara a Municipiului Bucuresti.

Primaria sectorului 3 a dispus si eutanasierea pasarilor, daca in urma inventarierii lor din gospodarii se constata ca exista exemplare cumparate din zonele de risc. Serviciul Fond Funciar si Registrul Agricol din acest sector i-au avertizat pe cei peste 300 de detinatori de pasari din sectorul 3 despre masurile pe care trebuie sa le ia de urgenta pentru a evita pericolul transmiterii virusului grupei aviare de la pasari la om. Cetatenii au fost informati ca sunt interzise circulatia pasarilor in afara gospodariilor si accesul la luciul de apa, precum si comercializarea lor. De asemenea, Comitetul antiepizootic al sectorului 3 a dispus infiintarea unui centru de colectare si distrugere a pasarilor, care au fost cumparate de persoane fizice/juridice.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a semnat o dispozitie prin care obliga primariile celor sase sectoare din Bucuresti sa ia, in termen de 48 de ore, toate masurile necesare pentru inventarierea pasarilor vii din gospodariile aflate in aceste spatii administrative. In situatia identificarii unor pasari cumparate din zonele de risc de gripa aviara este obligatoriu sa se efectueze eutanasierea acestora. De asemenea, primarii de sector vor infiinta de urgenta centre de colectare a pasarilor care au fost cumparate si care trebuie distruse, prin intermediul societatilor de salubrizare cu care au contract.