Primăriile din Bistriţa şi Năsăud sunt afectate de restructurările de personal

florian_cristian.jpgPrimăria municipiului Bistriţa şi cea a oraşului Năsăud sunt cele mai afectate de restructurările de personal impuse de Guvern, potrivit informaţiilor prezentate marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către prefectul de Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian.

Prefectul spune că se aştepta la o limită “mai restrictivă” în ceea ce priveşte restructurările din primării şi Consiliul Judeţean, însă, potrivit calculelor făcute până acum, cele mai multe disponibilizări se vor face la primăriile din Bistriţa şi Năsăud.

La Primăria Bistriţa, numărul maxim de posturi ocupate va fi de 681, în condiţiile în care în prezent acest număr este de 686. Există, însă, o problemă legată de Serviciul de evidenţa populaţiei, unde, numărul angajaţilor fiind stabilit în funcţie de populaţia municipiului, şi nu de populaţia arondată, se anunţă o reducere de 12 posturi. Aceeaşi problemă există şi la Primăria Năsăud, unde în prezent lucrează 110 persoane, dintre care una cu jumătate de normă, iar, potrivit calculelor făcute de Prefectură, numărul va trebui redus la 88. Primarul din Năsăud, Dumitru Mureşan, spune că cinci dintre posturile reduse vor fi la serviciul de evidenţa populaţiei.


“Noi deservim, pe lângă Năsăud, şi 18 comune, deci o populaţie totală de peste 74.700 persoane. Dacă nu se modifică Ordonanţa 84, din 6 august niciun locuitor din aceste comune nu va mai călca în primărie. De asemenea, se desfiinţează şi serviciul de asistenţă socială, pentru că scade numărul de posturi, şi va deveni birou, ceea ce încalcă legea dată în 2005. Unde e însă economia? Se desfiinţează posturi la evidenţa populaţiei, dar se înfiinţează altele în comunele arondate. Astfel, noi trebuie să dăm afară cinci oameni, dar ei trebuie să înfiinţeze 36 de posturi”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul din Năsăud.


Referitor la cei 82 de angajaţi ai Instituţiei Prefectului, prefectul Cristian Florian susţine că nu se ştie încă dacă vor fi sau nu restructurări. În cazul în care prefecturilor li se va cere să renunţe la 25% din personal, vor fi date afară 13-14 persoane, însă prefectul consideră că fondul de salarii fiind deja redus cu 25% reducerile de personal nu se impun.


“Dacă ministrul spune că următoarele posturi de la următoarele direcţii vor dispărea, atunci automat această restructurare va avea loc. Dacă va fi această restructurare de personal, cu siguranţă volumul de muncă va fi acelaşi, dacă nu mai mare. Cu personal mai puţin, greutăţile vor fi mai mari pentru noi. (…) La Instituţia Prefectului nu a venit nimic clar, în scris, că va opera o reducere de 25% (a fondului de salarii – n.r.), iar dacă vom disponibiliza personal pentru a ne încadra în această reducere cu 25%, salariile vor reveni la normal. Mie aşa mi se pare corect, pentru că s-a vorbit de o reducere cu 25% a fondului de salarii şi nimic mai mult. Când ni se va cere să facem o reducere de personal, o vom face. În acest moment, nu ştim când ni se va cere”, a explicat prefectul. AGERPRES