Primarii mai multor statiuni turistice din Romania cer Guvernului sa le acorde dreptul de a administra resursele de apa minerala si termala, intentionand chiar sa promoveze un act normativ pentru trecerea acestor resurse naturale in administrarea lor.
Opt primari din tara, printre care se numara si cei din Borsec, Calimanesti, Covasna, Amara si Herculane, s-au intalnit recent in judetul Covasna, la Balvanyos, propunandu-si sa-si intensifice colaborarea pentru revitalizarea statiunilor turistice. Primarul orasului Covasna, Zsuffa Levente, ales presedinte al Asociatiei Nationale a Statiunilor Turistice din Romania, a declarat ca participantii la reuniune au decis sa ceara Guvernului sa transfere catre autoritatile locale dreptul de a administra izvoarele de apa minerala si termala, de pe urma carora se obtin profituri insemnate.

Zsuffa Levente a aratat ca in acest fel o parte din taxele platite de firmele care exploateaza aceste zacaminte ar putea ramane in plan local si ar putea fi folosite pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii statiunilor turistice din subsolurile carora izvorasc. Zsuffa Levente a precizat ca numai statiunea Covasna ar putea beneficia anual de zece miliarde de lei vechi de pe urma acestor taxe, care in prezent se varsa direct la bugetul de stat.

Primarii au aratat ca, din cauza lipsei banilor, investitiile facute in statiunile turistice au fost minime, majoritatea degradandu-se in ultimii ani, motiv pentru care sunt ocolite de turisti. Statiuni pe vremuri celebre, precum Valcele, din judetul Covasna, care atragea la inceputul secolului al XIX-lea protipendada Bucurestiului, dar si membri ai caselor regale straine, sau Malnas-Bai, unde Minulescu si-a scris o parte din versuri, au decazut, fiind lasate in paragina. In statiunea Valcele exista un izvor de apa minerala care are cel mai mare continut de magneziu din Europa, element ce lupta cu succes impotriva stresului. La Sugas-Bai, statiune aflata in apropierea municipiului Sfantu Gheorghe, se gaseste izvorul Elisabeta, folosit de sute de ani ca remediu impotriva bolilor hepatice si a gastritelor, in nordul judetului, la Balvanyos, se afla „izvorul de ochi”, care trateaza conjunctivitele, iar exemplele ar putea continua cu alte izvoare miraculoase care, din pacate, nu sunt cunoscute decat de localnici si nu sunt exploatate eficient.