chiliman_andrei_.jpgPrimarii sectoarelor din Bucuresti s-au pronuntat impotriva planului anticriza, elaborat de catre Guvern, prin care se limiteaza cotele de TVA platite catre administratiile locale.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, secretar al Asociatiei Municipiilor din Romania, a declarat ca a avut o serie de consultari in cursul zilei de marti cu mai multi primari de sectoare si municipii si toti au avut acelasi punct de vedere: limitarea reprezinta un lucru grav si ea ar afecta negativ administratiile.

”Speram ca Executivul va reveni asupra acestei decizii. Exista la nivelul tuturor primarilor, indiferent de culoarea lor politica, acelasi punct de vedere: nu poate fi vorba de reducerea TVA-ului pentru administratiile locale pentru ca acestea vin cu destinatie. (…) De exemplu o administratie locala nu poate asigura suta la suta salariile profesorilor pentru ca in momentul in care aceasta s-a descentralizat, la nivelul Guvernului, ea s-a descentralizat si cu sursa de finantare”, a subliniat edilul sef al sectorului 1.

Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a declarat ca limitarea prin lege a acestei masuri este un lucru „destul de grav”, care afecteaza in mod negativ investitiile care trebuie facute la nivel local. „Ne afecteaza pentru ca investitiile de la bugetul de stat au de suferit si atunci lucrarile practic se anuleaza. Nu mai avem cu ce sa platim consolidarile cladirilor, reparatiile scolilor, sa construim gradinite”, a spus Neculai Ontanu, care a adaugat ca nu vor fi bani nici pentru dezvoltarea retelelor edilitare de apa, canal, acolo unde este cazul.

Edilul sectorului 2 solicita Guvernului sa aiba in vedere aceasta micsorare de buget catre primarii, deoarece administratiile locale nu strang suficienti bani din veniturile proprii (taxe si impozite locale). „Guvernul ne-a pus asistentii maternali si insotitorii persoanelor cu handicap in cap, daca ne mai taie si aceste cote de TVA putem spune ca este principalul nostru adversar”, a punctat Ontanu.

Primarul sectorului 3, Liviu Negoita, a aratat, in schimb, ca masurile Guvernului nu sunt atat de catastrofale pentru administratia locala, fiind convins ca nu este vorba despre o reducere a cotei de TVA. „Nu comentez aceasta masura, nu este nimic adevarat ca se micsoreaza ceva. Nu exista reducerea cotei TVA care ar reveni administratiilor locale. Nu comentez afirmatiile facute dupa ureche”, a declarat Liviu Negoita.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, s-a aratat, la randul sau, ferm impotriva reducerilor cotelor de TVA catre administratiile locale, subliniind ca se afecteaza in mod major bugetul local. „Asta ar insemna inghetarea investitiilor. Credite nu mai putem sa luam in acest an pentru ca dobanzile la banci sunt foarte mari, de 17-20% si nu pot indatora in aceasta masura populatia. Avem nevoie de reparatiile scolilor si construirea de gradinite. Nu putem opri dezvoltarea sectorului si a infrastructurii. Este bine sa ne lase banii pe care ii avem”, a spus Popescu Piedone.

El a aratat ca aceasta masura de diminuare a fondurilor de la bugetul local catre primarii nu ar insemna tocmai o economie pentru ca dezvoltarea trebuie facuta in fiecare an si daca un an se pierde este nevoie de alti cinci-sase pentru a reveni. Potrivit lui Piedone, Guvernul trebuie sa adopte masuri drastice fata de marii datornici la bugetul de stat. „Sunt de acord sa execute marii datornici pentru a obtine banii la buget. Nu mi se pare drept ca datornicii sa fie scutiti prin hotarari de guvern de banii pe care trebuie sa-i vireze la buget si administratiilor locale sa li se ia fonduri”, a spus Cristian Popescu Piedone.

Primarul sectorului 5 Dan Marian Vanghelie, este si el increzator in deciziile Guvernului, precizand ca reprezentantii Ministerului de Finante au venit cu propunerea de a mari cotele de TVA alocate catre administratiile locale. „Nu este adevarat, nu este vorba despre o micsorare de fonduri, la ultima sedinta s-a intentionat sa se mareasca aceste cote”, a spus Vanghelie.

La randul sau, primarul sectorului 6, Cristian Poteras, a declarat ca se astepta ca bugetul anului 2009 sa fie unul afectat de criza economica si financiara internationala si, tocmai de aceea, si-a propus atragerea de fonduri europene pentru derularea in continuare de proiecte.