Primarii PSD bistriţeni se opun depozitului ecologic de deşeuri

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că cei 30 de primari social-democraţi din judeţ sunt nemulţumiţi de depozitul ecologic de deşeuri ce se va construi cu fonduri europene în localitatea Tărpiu, pe motiv că modul în care sunt cheltuiţi banii reprezintă o “golăneală”.

“Cel puţin eu – şi am şi sprijinul colegilor mei primari – nu voi fi părtaş la o astfel de golăneală pe care vor să o facă pe bani veniţi de la Uniunea Europeană. Proiectul pe care vor să îl pună în practică e total depăşit, în condiţiile în care peste tot în lume cei care colectează deşeuri plătesc pentru asta, pentru că le transformă în diferite tipuri de energie”.

“Noi ajungem să forţăm municipiul Bistriţa să plătească de trei ori mai mult pe metru cub de gunoi. Eu cred că administraţia municipiului va ieşi din această golăneală. Trebuie să punem şi interesul oamenilor în faţă, nu numai interese personale şi de afaceri, pentru că acum asistăm la un mod public de furt al banului, pe faţă, fără nici cea mai mică jenă”, este de părere Moldovan.

Liderul social-democrat judeţean susţine că primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, care conduce şi organizaţia locală a PSD, va căuta alte soluţii pentru gestionarea deşeurilor din oraş, având în vedere că deja a primit oferte de la diferite firme specializate în reciclare. În cazul în care municipiul Bistriţa se va retrage din proiect, depozitul ecologic de la Tărpiu riscă să rămână fără o importantă sursă de finanţare, dar şi fără o treime din cantitatea totală de deşeuri produsă la nivelul judeţului. Nemulţumirile social-democraţilor vin într-un moment în care toate licitaţiile pentru demararea acestui proiect au fost finalizate, iar lucrările la depozit au început. Astfel, depozitul şi cele cinci staţii de transfer vor fi realizate de firma Iridex Group Construcţii SRL din comuna Voluntari pentru circa 47 milioane lei, fără TVA.

În ceea ce priveşte închiderea şi ecologizarea celor patru depozite de deşeuri urbane şi 200 din mediul rural, licitaţia a fost câştigată de societatea Bilfinger Berger din Bucureşti, pentru o sumă ce depăşeşte 28 milioane lei, fără TVA, în condiţiile în care depozitele au fost deja închise în marea lor majoritate pe banii primăriilor.

Proiectul intitulat “Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” a fost câştigat de Consiliul Judeţean şi se derulează în perioada 2009 – 2011. Conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a proiectului este de 141.709.850 lei, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat, restul de 2% reprezentând contribuţia beneficiarului prin bugetele autorităţilor locale. Cele 62 de primării din judeţ au format o asociaţie intercomunitară în vederea implementării acestui proiect, în cadrul căreia s-a stabilit contribuţia fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, cei mai mulţi bani fiind alocaţi de municipiul Bistriţa. AGERPRES