banciu_teodor.jpgPrimarii oraselor din Romania vor trage un semnal de alarma in urmatoarele trei luni, fiind ingrijorati de lipsa banilor necesari co-finantarii proiectelor europene, a anuntat presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Teodor Dumitru Banciu, primar al orasului Saliste.

„In trei luni de zile, toti primarii vor trage un semnal de alarma. Daca avem proiecte castigate, sa vedem de unde scoatem cota de co-finantare a bugetului. Nu exista o sursa de co-finantare pentru proiectele locale in buget. O sa vedeti santiere abandonate”, a spus Teodor Dumitru Banciu.

Acesta sustine ca fara sprijinul Consiliului Judetean si al bugetului de stat nu se pot derula proiectele de investitii incepute cu finantare europeana. Banciu spune ca solutia actualei situatii ar fi o descentralizare fiscala si apreciaza ca o eventuala majorare a taxelor si impozitelor nu este o masura buna pe timp de criza. „Daca in situatii de criza, cand cetateanul sta prost cu banii, mai crestem si impozitele, va fi greu sa incasam taxele si impozitele locale, mai ales daca populatia va suferi concedieri colective. Eu nu am vazut in bugetul de stat, bugetele minime de functionare pentru primarii”, a spus Banciu.