Primării oraşelor care au spitale susţin procesul de descentralizare

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că, în prezent, descentralizarea unităţilor sanitare reprezintă una dintre soluţiile de eficientizare. Responsabilul sanitar s-a întâlnit luni cu primarii oraşelor care au unităţi sanitare.

Cseke Attila le-a explicat primarilor că prin descentralizare se dă posibilitatea comunităţii locale de a se implica direct în dezvoltarea sistemului sanitar, iar aceasta înseamnă ca decizia să fie luată mai aproape de pacient. Ministrul Sănătăţii a subliniat că acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale.

Primarii prezenţi la întâlnire au fost de acord cu preluarea unităţilor sanitare de la 1 iulie a.c., dar au cerut ca procesul să fie transparent. Mai mult, aceştia susţin demersul MS de reintroducere a rezidenţiatului pe post pentru că astfel edilii speră să poată atrage mai mult personal medical în localităţile pe care le reprezintă.

Tot luni, ministrul Cseke s-a întâlnit şi cu primarul Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu, pentru discuţii pe aceeaşi temă. Cei doi oficiali au convenit ca, în zilele următoare, un grup mixt format din reprezentanţi ai ministerului şi experţi ai primăriei să lucreze pentru finalizarea detaliilor tehnice la proiectul legii descentralizării în sănătate, aflat în dezbatere publică. De asemenea, până joi, la minister sunt aşteptate şi propunerile venite din partea celorlaţi primari cu care ministrul Cseke Attila a avut luni consultări. AGERPRES