Mai multi primari de orase si comune din Muntii Apuseni i-au cerut premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisa adresata in 30 august, sa reporneasca mineritul din zona, se arata intr-un comunicat dat luni publicitatii.

Primarii din orasele Abrud, Baia de Aries, Brad, Cimpeni, Ocna Mures si Zlatna, precum si cei din comunele Almasu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Rosia Montana, Certeju de Sus si Popesti ii solicita lui Emil Boc “sa se puna in valoare potentialul economic” al localitatilor respective si “resursele de care acestea dispun”.

“Situatia comunitatilor miniere din Muntii Apuseni este grava. (…). Inchiderea exploatarilor miniere cu potential economic a ridicat somajul la cote alarmante”, ii aduc la cunostinta edilii premierului Emil Boc. Semnatarii scrisorii deschise cred ca repornirea proiectelor Rosia Poieni si Rosia Montana, in prezent stopate, ar aduce mii de locuri de munca. “Trebuie gasite urgent solutii pentru repornirea productiei la minele din Apuseni: Rosia Montana, Rosia Poieni, Certeju de Sus si Brad. De asemenea, in cazul Rosiei Montane, unde proiectul este blocat la Ministerul Mediului, solicitam repornirea evaluarii impactului asupra mediului si autorizarea proiectului minier”, se mai arata in scrisoarea deschisa. Primarii si-au exprimat in final increderea, in numele comunitatilor miniere din Apuseni, ca nu vor fi lasati uitarii si saraciei.

Unul dintre semnatari, primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui, a mai cerut, tot printr-o scrisoare deschisa, in luna februarie, autoritatilor centrale si locale, “sa ia o decizie acum” pentru a debloca urgent situatia din comuna din Muntii Apuseni. “Lipsa de decizie a autoritatilor statului a dus la blocarea totala a comunitatii (…), iar oamenii sunt in pragul disperarii intr-o comuna despre care se vorbeste extraordinar de mult in presa sau in interventiile politice”, se arata in scrisoare deschisa transmisa, in 20 februarie, presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc.

In Apuseni se afla un zacamant care contine 64% din totalul rezervelor de cupru ale tarii noastre, la Rosia Poieni, iar in imediata vecinatate, la Rosia Montana, se gaseste cel mai mare zacamant auroargintifer din Europa. In acelasi timp, rata somajului este extrem de ridicata, nu numai in zona Apusenilor, ci in tot judetul, Alba fiind pe primul loc in Transilvania in ceea ce priveste rata somajului, cu 10,74%, cu mult peste media pe tara. (Agerpres)