Partidele din Coalitia de guvernare au convenit o formulare comuna la proiectul de lege privind stoparea migratiei politice potrivit caruia primarii isi vor pierde mandatul doar daca isi dau demisia din partidul pe listele caruia a fost ales, a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.
Liderii partidelor din Coalitie au convenit asupra unei forme finale la proiectul de lege privind migratia politica si la Legea lustratiei. Potrivit purtatorului de cuvint al conservatorilor, consilierii din Consiliile Judetene si locale isi vor pierde mandatul obtinut pe liste de partid daca vor fi demisi sau daca vor demisiona din partidul pe ale carui liste au candidat.

„In ceea ce priveste situatia primarului, avand in vedere ca alegerea se face pe persoana, s-a ajuns la concluzia ca-si va pierde mandatul numai daca isi da demisia din formatiunea politica care l-a sustinut si nu daca este demis”, a spus Bogdan Ciuca. El a aratat ca reprezentantii coalitiei au ajuns la aceasta formula „pentru a se impiedica santajul politic din partea partidului” pe listele caruia a fot ales.

Potrivit unui alt amendament, menit a completa Legea administratiei publice locale, pentru presedintii de consilii judetene, vicepresedinti si consilieri, pastrarea mandatului nu se va face in aceleasi conditii ca in cazul primarilor, care au fost alesi prin votul popular. Intrucat categoriile mentionate sunt alesi pe liste, reprezentantii acestora isi vor pierde mandatul atat in cazul excluderii din partid precum si in eventualitatea demisiei din formatiunile din care fac parte.

Pentru presedintii de consilii judetene insa, excluderea va deveni operabila in cazul in care se va ajunge la instanta disciplinara a partidului respectiv, a mai mentionat Bogdan Ciuca. Amendamentul urmeaza sa fie depus la Senat, camera decizionala in cazul acestui proiect. Partidele din Coalitie au mai convenit si asupra necesitatii adoptarii unei Legii a lustratiei, urmand ca ea sa fie formulata si aprobata in urmatoarele sase luni, a mai anuntat purtatorul de cuvint al PC.