Primarii comunelor din judeţul Iaşi au vizitat Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din comuna Ţuţora, cu acest prilej fiindu-le prezentat întregul proces de sortare şi tratare a deşeurilor reciclabile, evenimentul fiind organizat de Consiliul Judeţean în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, care se marchează pe 5 iunie.

„Ne exprimăm speranţa şi suntem optimişti că odată cu darea în folosinţă a sistemului integrat şi funcţionalizarea sa se va îmbunătăţi procesul de colectare selectivă, pentru că acolo avem infrastructură, avem operatori, ne lipseşte implicarea fiecărui cetăţean. Colectarea selectivă pleacă de la fiecare dintre noi. Primarii prezenţi la această manifestare organizată pentru Ziua Mediului au un rol esenţial, sunt lideri ai comunităţii, pot şi trebuie să se implice la nivelul fiecărui cetăţean încât să facă o colectare selectivă aşa cum trebuie. Un container care are mai mult de 25% deşeu amestecat nu mai poate face obiectul colectării selective în staţia de sortare şi atunci ajungem la depozitare. Trebuie să facem acest pas cu toţi cetăţenii, cu noi, pentru că de acasă începe colectarea selectivă. Dincolo de faptul că avem nişte ţinte de îndeplinit, în 2035 ar trebui ca procesul să se inverseze, să depozităm 10% iar 90% să fie reciclat şi revalorificat. Dincolo de aceste ţinte trebuie să ne gândim că în joc este sănătatea noastră”, a declarat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, Galea Temneanu.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că rolul primarilor în comunităţile lor este definitoriu în vederea colectării selective a deşeurilor, motiv pentru care Consiliul Judeţean Iaşi îşi doreşte să implice în mod activ toţi factorii de decizie din judeţ în promovarea acţiunilor de protejare şi conservare a mediului înconjurător.

„Din grija faţă de mediu şi din dorinţa de a creşte calitatea vieţii ieşenilor am deschis calea către un judeţ mai puţin poluat prin implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Îmi doresc ca toţi cei ce au puterea de a stimula preocuparea şi acţiunile oamenilor în privinţa colectării selective să ni se alăture în campania „Iaşi mai verde”, campanie iniţiată de către Consiliul Judeţean. Am invitat, astăzi, liderii comunităţilor din judeţul Iaşi la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora, unul dintre cele mai moderne centre din ţară cu o investiţie de 69 de milioane de euro, pentru că avem nevoie de sprijinul lor în această nouă etapă pentru un judeţ ecologic. Este de datoria noastră să protejăm mediul şi să îi ajutăm pe ieşeni în schimbarea comportamentului, motivându-i prin campaniile noastre să adopte un stil de viaţă prietenos cu tot ceea ce natura ne oferă”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora a fost inaugurat în 2018 însă nu funcţionează la capacitate maximă. AGERPRES