Primarii gorjene amendate pentru gunoaie

Un numar de 34 de sanctiuni, in valoare de 300.000 de lei, au fost aplicate primariilor, anul trecut, de Comisariatul Judetean Gorj al Garzii Nationale de Mediu (GNM), dupa 134 de controale avand ca tema salubrizarea localitatilor.
In acest an, comisarii de Mediu au aplicat amenzi in valoare de 150.000 lei.
Potrivit inginerului Ovidiu Liviu Ilie, seful Comisariatului Judetean Gorj al GNM, de fiecare data controalele au evidentiat numeroase nereguli si abateri de la legislatia de mediu, “cat si o slaba sau inexistenta implicare a autoritatilor publice in salubrizarea localitatilor”.

Astfel, depozitele de deseuri din localitatile urbane nu sunt intretinute corespunzator, generand fenomene de autoaprindere, colectarea deseurilor se face neselectiv, majoritatea primariilor nu au contracte cu populatia, acest lucru implicand aparitia a numeroase depozite necontrolate sub ochii edililor, pe cursurile de apa, caile de comunicatie, la capetele de poduri. Aproape peste tot se intalnesc santuri si rigole colmatate, fapt ce conduce la inundarea cailor de circulatie, a gospodariilor si terenurilor agricole, in timpul precipitatiilor abundente. Desi legea protectiei mediului prevede existenta personalului specializat in domeniu la nivelul administratiilor locale, seful local al GNM a constatat ca majoritatea primarilor nu s-au conformat.