Primarii din zona Parcului National Muntii Rodnei vor actiona statul in instanta

Cele 18 primarii din Bistrita-Nasaud, care detin suprafete de padure pe raza Parcului National Muntii Rodnei, sunt decise sa actioneze statul in judecata pentru a obtine despagubirile promise inca de acum cinci ani.
“Pentru proprietarii de paduri, din 2001 nu s-a miscat absolut nimic. Noi am fost cei care am cheltuit si cheltuim in continuare niste sume. Eu vin cu o chemare: sa infiintam o asociatie a primariilor care au suprafete de paduri in zona parcului si sa trecem la masuri, sa ne cautam drepturile”, a declarat primarul comunei Cosbuc, Nicolae Anghel, in cadrul Consiliului Consultativ al Parcului National.
“Sa nu se inteleaga ca primarii sunt impotriva parcului national. Consider ca parcul national nu respecta Constitutia Romaniei, care prevede clar ca nimeni nu poate fi expropriat fara o justa si prealabila despagubire”, a adaugat, la randul sau, primarul din Feldru, Stefan Sangeorzan. Primarii se vor intalni saptamana viitoare la Nasaud, pentru a pune bazele asociatiei, fiind nemultumiti in primul rand de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale care nu a prevazut in bugetul pe anul in curs acordarea unor indemnizatii compensatorii pentru terenurile situate in ariile protejate.

Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe o suprafata de peste 46.000 de hectare, cea mai mare parte fiind situata pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, iar restul, in Maramures. Cu toate ca este o rezervatie naturala, paza padurilor si lucrarile de impadurire sunt suportate tot de catre primariile pe raza carora se afla parcul national, care prevad sume speciale in buget pentru acoperirea acestor cheltuieli.