Primarii din Tinutul Padurenilor s-au asociat pentru fonduri UE

Primarii din sapte comune hunedorene situate in Tinutul Padurenilor, o zona saraca de munte a judetului Hunedoara, s-au asociat, miercuri, in vederea accesarii de fonduri europene destinate dezvoltarii comunitatilor rurale.

”Tinutul Padurenilor este o zona a extremelor. Pe de o parte, aici exista o extraordinara bogatie a peisajului si a patrimoniului cultural, pastrate nealterate, dar, pe de alta parte, zona se confrunta cu probleme sociale cauzate de saracie”, a declarat Paula Enut, presedintele Asociatiei pentru Egalitate de Sanse din Romania, initiator al noului proiect.

Noua structura infiintata la Deva, intitulata Asociatia Intercomunitara Tinutul Padurenilor, isi propune sa dezvolte proiecte comune destinate cresterii competitivitatii sectoarelor agricol si forestier si pentru diversificarea economiei rurale, prin Planul national de dezvoltare rurala. Asociatia doreste sa ajute la cresterea turismului rural si sprijinirea micilor mestesugari din comunele de munte, inclusiv prin identificarea unor parteneri externi care ar putea valorifica produsele de artizanat create in aceste zone.

”Populatia si organizatiile neguvernamentale locale vor decide prioritatea unui proiect ce va fi sustinut de autoritatile locale.Vor fi finantate proiectele care au o legatura intercomunitara, adica cele de care vor beneficia mai multe localitati”, a precizat sursa citata. Membrii asociatiei spera ca primele cereri de finantare sa poata fi depuse in luna septembrie, valoarea sumelor ce ar putea fi atrase, anual, situandu-se intre 2 si 10 milioane de euro.