flutur-ghe3.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avertizat primarii, luni, în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurate la Palatul Administrativ, în legătură cu modul în care vor cheltui banii din buget în 2012, recomandându-le să fie chibzuiţi în condiţiile în care sumele de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi mai mici anul viitor cu 12 milioane de lei.

Flutur le-a solicitat, totodată, primarilor ca, în bugetele pe anul viitor, să includă bani pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru plata cotei de 5% din sumele datorate statului angajaţilor din sectorul bugetar în baza hotărârilor judecătoreşti, pentru cotizaţiile şi contribuţiile la proiectul privind gestionarea deşeurilor şi pentru plata ratelor şi dobânzilor la creditul contractat pentru proiectul „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

„România trece printr-o perioadă de criză, o perioadă grea şi trebuie să fim foarte atenţi cum cheltuim fiecare leu”, a spus Flutur, subliniind că primarii, atunci când întocmesc bugetele, trebuie să ţină cont de faptul că pentru a începe noi investiţii să aibă în vedere finalizarea celor aflate în derulare.

„Există legea răspunderii fiscale care spune că nu poţi să te apuci de o nouă investiţie dacă nu ai finalizat investiţia veche. De multe ori te încurcă acest lucru, pentru că sunt foarte multe codiţe la unele investiţii şi trebuie să vedem ce facem cu ele. Campusurile şcolare de exemplu, care s-au început în România fără cap în anii 2007 – 2008, şi este nevoie de sute de milioane de lei pentru a le finaliza. Ar fi fost bine ca legea răspunderii fiscale să fi fost în vigoare mai demult, să nu se fi început mii de puncte de lucru în ţară, iar banii publici să fie cheltuiţi fără nicio finalitate (…) Bugetul pe 2012 este un buget care ţine seama de situaţia economică europeană şi naţională şi trebuie să fim foarte atenţi la modul cum alocăm resursele”, a spus Flutur.AGERPRES