Numerosi specialisti in probleme de mediu si in domeniul administrarii apelor, dar foarte putini reprezentanti ai administratiilor publice locale au participat, la Ramnicu Valcea, la o dezbatere pe tema elaborarii schemei directoare de amenajare si management al bazinului hidrografic al raului Olt.
Dintre toate categoriile de invitati, cea mai slaba participare au avut-o reprezentantii administratiei publice, fapt remarcat chiar de catre Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane. „Calitatea majoritatii primarilor lasa foarte mult de dorit. Populismul pe care ei il afiseaza in timpul campaniilor electorale este menit sa le aduca avantaje, mai ales din aplicarea legilor de restituire a proprietatilor. Restul problemelor nu ii mai intereseaza, dumnealor manifesta o indiferenta generala, din pricina careia Romania nu poate accesa in mod corespunzator fonduri de la Uniunea Europeana”, a declarat Postelnicescu, la conferinta de presa prilejuita de eveniment.

La randul sau, in cuvantul de deschidere, prefectul Anuta Handolescu a deplans mentalitatea invechita a actualei generatii de factori de decizie din administratie si a cerut ca in asemenea dezbateri publice sa fie angrenati mai ales tinerii. „Sunt neplacut surprinsa de absenta primarilor din localitatile ce pot fi afectate de luarea anumitor decizii importante in bazinul hidrografic al Oltului. Suntem o generatie care nu a fost invatata sa protejeze mediul, ne intereseaza aspectele economico-sociale, dar nu ne preocupa cele care tin de ecologie. Si aici vreau sa lansez o provocare: poate ca in aceste dezbateri publice ar trebui sa antrenam tinerii, poate chiar copiii, iar atunci planul de management s-ar putea sa isi schimbe abordarea, pentru ca scara lor de valori este alta”, a spus Handolescu.

Reuniunea a avut loc in sala de conferinte a Bibliotecii Judetene ”Antim Ivireanu”, la dezbateri fiind invitati prefectii, presedintii consiliilor judetene si primarii principalelor localitati din bazinul hidrografic al raului Olt (Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea si Olt), profesori universitari, reprezentanti ai Hidroelectrica si ai operatorilor de apa si canalizare, directori ai autoritatilor judetene de sanatate publica, ai directiilor agricole judetene, ai directiilor silvice si ai administratiilor de imbunatatiri funciare.

Pe ordinea de zi a dezbaterilor s-au aflat conceptul schemei directoare de amenajare si management al bazinului hidrografic, cu planul de amenajare aferent, obiectivele planului de amenajare hidrografica, prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor si sinteza problemelor de gospodarire a apelor in bazinul hidrografic Olt.

Primariile din Miercurea-Ciuc, Balan, Sfantu-Gheorghe, Targu Secuiesc, Brasov, Sibiu, Avrig, Ramnicu Valcea, Slatina, Corabia si Caracal nu au dat curs invitatiei de a participa la dezbateri nici prin primari, nici prin imputerniciti ai acestora. Singurii edili care au raspuns invitatiei prin participare au fost cei din Fagaras, Calimanesti si Dragasani.