Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că a fost înfiinţat un comitet de lucru pentru a sprijini comunele din judeţ să acceseze Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi să finalizeze implementarea proiectelor de intabulare a proprietăţilor.

Potrivit acestuia, din acest comitet de lucru fac parte reprezentanţi ai CJ Iaşi, Instituţiei Prefectului şi Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi.

„Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară oferă fonduri pentru primării pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Prin linia de finanţare 7, anul acesta au accesat fonduri 56 de primării, dintre cele 74 eligibile. În total, se vor aloca fonduri de 8,9 milioane de lei destinate primăriilor pentru lucrările de înregistrare a proprietăţilor. Suprafaţa intabulată la nivel judeţean este de aproximativ 30%, iar dacă primăriile vor duce până la capăt suma contractată prin creditele de angajament, până în 2023, aceasta va putea creşte cu până la 9%, reprezentând încă 50.000 de hectare. Felicit toate cele 56 de UAT-uri care au semnat contractele şi le încurajez să finalizeze lucrările, pentru ca în termen de 18 luni, cât durează implementarea contractului, să creştem suprafaţa intabulată a judeţului. Acest program este o oportunitate de a rezolva o problemă locală, dar şi de a aduce bani în plus la bugetul local. Cei 9 milioane de lei, fonduri puse la dispoziţie de ANCPI, vor intra în circuitul economic al comunităţii noastre şi vor genera plus-valoare pentru judeţ. În lipsa acestor fonduri, proiectele de intabulare ar trebui finanţate din bugetul local al primăriilor sau din buzunarul cetăţenilor, aşa că îi susţin pe toţi aplicanţii să folosească această oportunitate de finanţare şi să implementeze proiectele asumate”, a declarat Costel Alexe.

În context, prefectul Marian Grigoraş a declarat că vor fi organizate întâlniri cu reprezentanţii comunelor pentru a-i sprijini să întocmească documentaţiile necesare.

„Analizând cifrele putem constata că este loc suficient de îmbunătăţire în acest domeniu. Evident că ne dorim să sprijinim prin astfel de întâlniri primarii, să-i încurajăm să acceseze fondurile disponibile în acest moment pentru realizarea cadastrului sistematic. Instituţia Prefectului este implicată în domeniul fondului funciar prin activitatea Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Am încercat în ultima perioadă o îmbunătăţire a acestei comisii în sensul unei relaţionări mai bune cu comisiile locale de fond funciar. Vom organiza, la sugestia primarilor cu care am discutat astăzi, întâlniri zonale regionale cu grupuri de comune, astfel încât documentaţiile pe care le primim de la comisiile locale de fond funciar să fie de mai bună calitate, iar activitatea comisiei judeţene să funcţioneze în mod corespunzător”, a declarat Marian Grigoraş. AGERPRES