Primarii din judeţul Brăila au reclamat joi, într-o şedinţă de lucru pe care au avut-o cu preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, că laptele şi cornul din Programul guvernamental Lapte-corn destinat elevilor sunt de proastă calitate.
‘Eu, ca primar, nu aş mânca un astfel de corn şi nu l-aş da nici la copii. Corn înseamnă un aluat diferit de pâine, e aproape un aluat de cozonac, dar cornul ăsta nu are nici măcar gustul pâinii. Eu vă spun cu mâna pe inimă că aşa ceva nu e bun de mâncat. Mai bine îl înlocuim cu mere sau biscuiţi. Şi laptele ăla, prin curtea şcolii sunt numai zoaie de lapte, că ăla nu e lapte. Cum să le spun eu la copii să mănânce aşa ceva? Sunt copii săraci, lipiţi pământului, dar nici ăia nu mănâncă. Cornul este în termenul de valabilitate, este verificat, nu-i problemă, dar nu este bun. Cuvântul corn înseamnă să aibă lapte în el, înseamnă ou, înseamnă dulceaţă în el, nu? Nu vrem ciocolată, dar fă-l să fie bun’, a declarat primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu.
Preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, admite că reclamaţiile unor primari din judeţ cu privire la calitatea slabă a produselor livrate elevilor prin Programul Lapte-corn sunt întemeiate, pentru că personal a gustat din cornul pus la dispoziţia elevilor şi nu a fost mulţumit de gust, dar că atât se poate obţine din sumele alocate acestui program, care au rămas neschimbate de zece ani.
‘Programul este din 2004, dacă îmi amintesc bine, iar preţul a rămas acelaşi de atunci. Ar trebui gândit ca la nivel guvernamental să se facă o nouă analiză de preţ, pentru că, probabil, atât se poate scoate din cei 70 de bani în care trebuie să intre producerea, ambalarea, transportul şi toate celelalte. Dar iau act de mâhnirea dumneavoastră pe această temă. Nici eu nu sunt prea entuziasmat de calitatea cornului. Adesea mă duc şi cer voie de la elevi şi gust cornul. Toată lumea care are observaţii privind calitatea serviciilor din Programul guvernamental Lapte-corn să se adreseze în scris sau prin email Consiliului Judeţean’, a declarat Mortu.
Preşedintele CJ Brăila le-a cerut primarilor din judeţ să monitorizeze modul în care se derulează Programul Lapte-corn în unităţile de învăţământ de pe raza localităţilor pe care le conduc.
‘Cer primarilor o atenţie specială privind corectitudinea livrării, verificarea datei şi a orei livrării. Eu aş vrea ca acei copii, mai ales din mediul rural, care au nevoie strictă de acel cornuleţ şi lăptişor, să se bucure de aceste produse. Primarii sunt rugaţi să ceară directorilor periodic observaţii privind această chestiune’, a încheiat Mortu. AGERPRES