Primarii de comune propun reducerea numărului consilierilor locali

draghici emil.jpgPrimarii de comune care au luat parte, sâmbătă, la Târgu Mureş, la şedinţa Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.), au formulat o serie de propuneri pentru modificarea Legii Administraţiei Publice Locale, susţinând inclusiv necesitatea scăderii numărului de consilieri locali.

”Numărul de consilieri locali să fie redus pentru că reprezentarea comunelor este cea mai mare. Dacă un oraş cu 20.000 de locuitori are vreo 17 oameni, la o comună cu 1.000 de oameni ai 11, este o reprezentare mult prea mare”, a declarat Emil Drăghici, preşedintele A.Co.R şi primarul comunei Vulcana Băi, judeţul Dâmboviţa.

Drăghici a vorbit şi despre o altă propunere, care vizează ca şedinţele consiliului local să fie conduse de către primar, pentru a se asigura o coerenţă mai bună la nivelul fiecărui consiliu. Emil Drăghici a susţinut că există o serie întreagă de alte prevederi care conduc la întărirea autorităţii primarului în plan local.

Preşedintele A.Co.R. a mai precizat că printre propuneri mai figurează aceea ca viceprimarul să poată fi numit în funcţie numai la propunerea primarului, sau ca primarul să nu mai poarte răspunderea pentru semnarea actului administrativ, atunci când actul este contrasemnat. ”Am avut situaţii în care primarii au fost condamnaţi pentru că au pus în aplicare hotărârea consiliului local şi atunci trebuie să vedem foarte clar responsabilităţile fiecăruia. Primarul garantează autenticitatea şi integritatea actului respectiv. Numai dacă primarul ar semna un anumit act, acest act produce efecte juridice, dar numai dacă semnează şi nu este contrasemnat, atunci să poarte răspunderea pentru acest act administrativ”, a susţinut preşedintele A.Co.R.

Emil Drăghici a arătat că propunerile A.Co.R. vin pe fondul discuţiilor care se poartă la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor pe marginea modificării legii Administraţiei Publice Locale. ”Este început un proces de consultare la MAI şi probabil într-o lună îl vom termina. Noi nu suntem cu drept de iniţiativă legislativă. Trebuie să facem acel lobby la nivelul parlamentarilor pentru a promova puncte de vedere care servesc interesului nostru”, a conchis Emil Drăghici. AGERPRES