Conducerea Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) speră că se va întâlni săptămâna viitoare cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta problemele cu care se confruntă membrii acestei structuri asociative.

Vicepreşedintele ACoR, Ştefan Ilie, a declarat pentru AGERPRES că pentru rezolvarea uneia dintre problemele ridicate de primari, cea privind impozitul pe veniturile din activităţile agricole, reprezentanţii asociaţiei s-au întâlnit cu cei ai Ministerului de Finanţe care au promis că de anul viitor o cotă din aceste venituri care vor fi încasate de primării va rămâne la bugetele locale.

‘Este adevărat că e doar o promisiune, dar este un început. Pentru data de 5 septembrie, am stabilit o întâlnire de lucru cu vicepremierul Liviu Dragnea şi sperăm ca atunci să avem parte de deschidere şi din partea premierului Victor Ponta’, a menţionat vicepreşedintele ACoR, Ştefan Ilie.
Acesta şi-a exprimat regretul că protestul adoptat pe data de 29 iulie de către Adunarea Generală a asociaţiei a fost interpretat drept o formă de şantaj.

‘Noi vrem să colaborăm, nu să şantajăm şi nu vrem ca mesajul nostru să fie interpretat eronat. Protestul cuprinde mai multe probleme care pot fi soluţionate prin dialog’, a precizat vicepreşedintele ACoR, Ştefan Ilie.

Primarii comunelor din România sunt nemulţumiţi din cauză că islazurile pe care le administrează vor face obiectul retrocedărilor şi consideră că prin Ordonanţa de urgenţă nr 46/2013 privind insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale s-a instituit o procedură inexistentă la nivelul celorlalte state membre ale UE.

De asemenea, ACoR susţine că prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 77 din 2013 privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale se accentuează decalajul dintre comune şi oraşe, în defavoarea comunelor.

Alte două proiecte de acte normative, respectiv OUG pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol şi HG pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a filierei de comercializare a legumelor, fructelor proaspete şi a cartofului, sunt criticate de primari din cauză că descurajează micii producători agricoli.
Primarii comunelor din România doresc totodată ca amenzile aplicate potrivit Legii nr. 243/2013 să rămână integral la bugetele locale, să li se recunoască legal dreptul de a-şi exercita calitatea de reprezentanţi ai comunităţilor în cadrul unor societăţi de interes public local, să li se reconsidere perioada de activitate în sistemul public de pensii şi să li se acorde remuneraţii corespunzătoare.
Pentru rezolvarea problemelor, ACoR a solicitat luna trecută o întrevedere cu premierul Victor Ponta, însă aceasta nu a avut loc până în prezent. AGERPRES