Subprefectul judetului Cluj, Calin Platon, a avut o intalnire cu primarii, in cursul careia s-a discutat in special pe marginea subiectului accesarii banilor dati de Guvern pentru repararea si modernizarea scolilor.
Peste jumatate dintre primariile clujene au cheltuit putin sau deloc din banii primiti in cursul acestui an de la Guvern pentru reabilitarea si modernizarea scolilor de pe teritoriul pe care il administreaza, situatia prezenta fiind aceea ca un sfert dintre unitatile de invatamant nu au autorizatie sanitara de functionare.

Pentru cele 528 de unitati scolare din Cluj s-au alocat, prin hotarari de guvern, 42,6 milioane de lei, iar din acesti bani s-au cheltuit doar 4,1 milioane lei.
„Cred ca intalnirea de azi cu primarii a fost utila si sper ca ei sa intensifice eforturile pentru organizarea de licitatii pentru lucrarile necesare in scoli. Din nefericire, inca mai gasim situatii in care primarii, din lipsa de informare, nu stiu ca au fost alocate fonduri. Unii au aflat chiar azi si este inacceptabil. Altii asteptau de la autoritatile judetene sa le spuna ca au primit bani, ceea ce mie nu mi se pare normal. Orice primar trebuie sa stie sa citeasca Monitorul Oficial”, a spus Calin Platon.

El a declarat ca se vor infiinta comisii de monitorizare a lucrarilor de reparare-igienizare a scolilor si, daca se va constata ca anumiti primari nu sunt in stare sa gestioneze acest proces, banii vor fi realocati catre scoli care deruleaza proiecte pentru care nu le ajunge finantarea.

„Acolo unde administratia locala este incapabila sa organizeze licitatii sau sa cheltuie toti banii pana la sfarsitul anului, vom cere Ministerului Educatiei sa permita o realocare pentru ca banii sa fie dati altor primarii, tot din Cluj, care dezvolta proiecte pentru care le trebuie bani”, a spus subprefectul Platon.
Calin Palton a explicat ca printre argumentele aduse de primari pentru neaccesarea fondurilor au fost si unele justificate – neprezentarea la licitatie a firmelor de constructii, dar au fost si edili care s-au plans de lipsa de experienta si de specialisti.

Prefectura, Consiliul Judetean si Inspectoratul Scolar vor pune la dispozitia administratiilor locale, mai ales a celor comunale, informatii si vor oferi consultanta.