Primarii din Caraş-Severin au fost convocaţi, marţi, la Reşiţa de către prefectul judeţului, Octavian Ţunea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, cu scopul de a-i informa în ceea ce priveşte decizia guvernului de a utiliza instrumentul garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor accesate de autorităţile locale din fonduri europene.

În Caraş-Severin sunt 19 proiecte aflate în implementare, din care 15 pe fonduri structurale.

Din acestea, 14 sunt considerate eligibile, două ale Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi câte unul în localităţile Armeniş, Bolvaşniţa, Constantin Daicoviciu, Doclin, Eftimie Murgu, Luncaviţa, Pojejena, Sacu, Slatina Timiş, Şopotu Nou, Turnu Ruieni şi Vermeş. Un alt subiect dezbătut a fost cel al asigurării locuinţelor pentru specialiştii din mediul rural. “Prin acest program, Guvernul vrea să atragă personal specializat la sate. În acest scop, fiecare comună urmează să pună la dispoziţie terenul aferent pentru construirea a zece case. Cei 77 de primari din Caraş-Severin au fost informaţi despre demersurile pe care trebuie să le facă şi să ne transmită necesarul pe fiecare localitate”, a declarat prefectul Octavian Ţunea.

Tot cu acest prilej, au fost prezentate măsurile luate de Guvern împotriva şomajului, fenomen ce a ajuns la circa 11 la sută în Caraş-Severin. În ceea ce priveşte necesitatea vânzării în regim de urgenţă a unităţilor locative construite prin ANL, tinerilor chiriaşi care au contracte de închiriere de peste un an, primarul oraşului Moldova Nouă, Ion Chisăliţă, a ridicat problema preţurilor acestora. Edilul a propus ca preţurile să fie diferenţiate în funcţie de oraş, deoarece în Moldova Nouă preţurile care se vehiculează în alte zone urbane nu ar putea fi practicate pentru că aici gradul de sărăcie este mult mai mare.

În aceeaşi şedinţă, au fost prezentate şi facilităţile pentru beneficiarii programului “Prima casă”, posibilităţile de achiziţie a unui nou autoturism prin programul “Rabla”, acordarea de sprijin în continuare firmelor pentru angajarea şomerilor şi a unor persoane ce au condiţii sociale deosebite, facilităţile privind şomajul tehnic, precum şi importanţa Fondului de Contragarantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

La rândul său, directorul Direcţiei Finanţelor Publice Caraş-Severin, Doru Cozma, a prezentat aplicarea unor măsuri economice, precum rambursarea de TVA prin firme care au deconturi între 5.000 şi 10.000 lei şi pentru exportatori, respectiv, cota redusă de TVA de 5 la sută pentru locuinţe. Şedinţa s-a încheiat cu prezentarea câtorva constatări în urma controalelor executate în 2009 pe linia situaţiilor de urgenţă şi sarcinile pentru 2010 ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Semenic”’ al judeţului Caraş-Severin. AGERPRES