Primarii bihoreni au fost informaţi cu privire la implementarea programului “Fiecare copil la grădiniţă”

gradinita.jpgPeste 200 de primari, asistenţi sociali şi directori de grădiniţă din judeţul Bihor au participat, la Oradea, la o sesiune de informare asupra modului de implementare a programului naţional “Fiecare copil la grădiniţă”. Întâlnirea a fost organizată de Prefectura Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia OvidiuRo, al cărei program pilot “Fiecare Copil în Grădiniţă”, derulat din 2010, în zonele rurale extrem de sărace, a stat la baza legii acestei legi.

“Vreau să felicit iniţiativa în baza căreia s-a născut această lege, datorită faptului că, indiferent de tot ce se întâmplă, pentru fiecare dintre noi, copiii sunt cel mai de preţ lucru pe care îl avem, ca familie, ca indivizi, ca ţară. Spun acest lucru cu tărie, veghind ca sprijinul pentru copiii noştri să constituie o prioritate naţională. Această iniţiativă, de a acorda lunar 50 de lei fiecărei familii care are copii între trei şi şase ani şi care merg la grădiniţă, nu poate fi decât un exemplu mai mult decât pozitiv. Fiecare dintre cei prezenţi aici avem o contribuţie în a implementa acest program şi vă rog să ne raliem eforturile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat prefectul Claudiu Pop.

Nadia Gavrilă, director de programe al Asociaţiei OvidiuRo, care a prezentat prevederile legale şi procedurile privind acordarea tichetelor sociale, a subliniat că aceasta este strict legată de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă, fiind permise maximum trei zile de învoiri iar concediile medicale să nu depăşească 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă. Copii eligibili sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social care atestă un venit de sub 284 lei/membru de familie.

Tichetele se acordă în perioada septembrie-iunie, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere completată de părinţi. Înscrierea în program se poate face şi în luna noiembrie, după începerea anului şcolar. Tichetele vor fi distribuite de primării şi se vor folosi numai pentru achiziţionarea de alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte sau rechizite. Pentru toate detaliile, asociaţia a creat un site special numit www.fiecarecopilingradinita.ro. AGERPRES